• 5
 ≫ 

Računica: Kako da smanjite svoju ratu za kredit za 1.300 dinara? Od ponedeljka nova pravila

 ≫ 

"Nekome će značiti produžetak roka otplate, jer mu je mesečna rata visoka, ali drugi će želeti da što ranije završi svoju kreditnu obavezu", kažu u UBS za naš portal

  • 5
Rata za kredit

Foto: Shutterstock

Kako bi ublažila potencijalne efekte novog udara korone, centralna banka je rešila da već sada predupredi najgore. Podsetimo, usvojila je dve odluke kako bi građanima olakšala uslove otplate kredita, a koje podrazumevaju refinansiranje zajma ili duži rok otplate.

Kako je nam je potvrđeno u centralnoj banci, odluka stupa na snagu  u ponedeljak, a uslov je da je kredit odobren do 18. marta. Pre nego što vidimo šta je najveća olakšica za građane, za koliko da očekuju nižu ratu i kako mogu najbolje da iskoriste ove opcije, da istaknemo i ko nema pravo na iste:

- iako se pravo na olakšice odnosi na one koji imaju potrošačke ili keš kredite, neće moći svi da dobiju bolje uslove jer dogovor zavisi od slučaja do slučaja (od vaše kreditne sposobnosti i vaše banke)

- olakišca nema na stambene kredite

- ni na dozvoljeni minus

Ipak, u Srbiji ima najviše keš kredita, pa će i samo refinansiranje mnogima da znači.

Refinansiranje umanjuje ratu kredita

 

- Odluka NBS o produženju jedne grupe kredita sigurno je dobra za građane koji osete potrebu da smanje svoju mesečnu obavezu. Ona je i usmerena na ovu grupu klijenata i u tom smislu nesumnjivo je korisna kao još jedna mera u bankarskom sektoru koja će olakšati građanima da prođu kroz posledice koje i dalje izaziva pandemija Covid-19 - kažu za Telegraf Biznis iz Udruženja banaka Srbije (UBS).

Građani imaju mogućnost da od banke zatraže produženje trajanja keš kredita koji su odobreni pre marta ove godine. Produženjem važenja za dve godine oni mogu da smanje svoju mesečnu ratu i to je osnovna ideja ove odluke koju je donela Narodna banka, kaže za naš portal generalni sekretar UBS Srbije Vladimir Vasić.

Na primeru kredita u iznosu 500.000 dinara, koji je odobren na rok od 83 meseca, sa kamatnom stopom od 9,67%, to znači produžetak otplate za 24 meseca i smanjenje mesečne rate za 1.293 dinara, odnosno 16%

Kako iskoristiti?

- Mi uvek sugerišemo građanima da se prvo obrate svojoj banci i da onda procene sopstvenu situaciju. Nekome će značiti produžetak roka otplate, jer mu je mesečna rata visoka, ali drugi će želeti da što ranije završi svoju kreditnu obavezu. Tako da zaključak ne može biti isti za sve - kažu nam u UBS.

Namena novih kredita je refinansiranje ranije preuzetih obaveza građana, a iz ugla banaka ova mera NBS omogućava bankama da izađu u susret potrebama klijenata a da to ne predstavlja dodatno opterećenje za njihov kapital.

Time se smanjuje rizik i od rasta problematičnih kredita.

Podsetimo, izvršni odbor Narodne banke Srbije usvojio je dve odluke kako bi se građanima olakšali uslovi otplate određenih kredita - Odluku o dopuni Odluke o adekvatnosti kapitala banke i Odluku o izmeni i dopuni Odluke o upravljanju rizikom koncentracije po osnovu izloženosti banke određenim vrstama proizvoda.

Banke sada mogu da, bez rezervisanja dodatnih sredstava, produže rokove na dodatne dve godine u odnosu na dosadašnje rokove (do 7 godina za kredite u toku ove godine, do 6 godina u toku 2021. godine i do 8 godina za potrošačke kredite odobrene za kupovinu motornih vozila nevezano za godinu).

Odgovorite nam u našoj anketi, da li ćete tražiti lakšu otplatu kredita?

Video: Sve o leks specijalisu i šta to za vas znači

(V. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    18. jul 2020 | 13:20

    Koja je ovo laž. Da ti padne rata za 1 300 din mesečno, moraš da refinansiraš kredit i isplaćuješ ga 24 meseci duže ... Ha ha ha ha ... Kako uštedeti 1 300 din... Pa ovi nisu normalni... Pa to je samo zarada za banku, jer si produžio kredit za 24 meseci :)

  • Kale

    19. jul 2020 | 08:09

    Svima su za ova tri meseca zaračunali kamatu nenormalnu i povećali ratu kredita, a sada kao da produže 24 meseca i da kao smanje. Zarađuje samo banka preko naših leđa, legalno zelenašenje

  • Miki

    18. jul 2020 | 21:00

    Samo je postanska spustila ucesce na 10% i nijedna druga banka

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>