• 8

Dobrina je otišla s Balkana da radi u Nemačkoj: Njena teška priča je pouka za sve negovatelje odavde

Stotine hiljada negovateljki iz istočne Evrope neguju nemačke penzionere u njihovim kućama. One stoje na raspolaganju 24 sata na dan, ali plaćene su samo za nekoliko sati na dan. Dobrina D. sad na sudu traži pravdu

  • 8
Nega, uteha, ljudi, ruke, podrška Foto: Shutterstock

Kuvanje, pranje posuđa, čišćenje kuhinje. Donošenje lekova, kupovina, peglanje veša. Pratnja kod lekara, kad ide na kafu, pravljenje društva starici uveče kod kuće. Negovateljka Dobrina D. je u Nemačkoj imala pune ruke posla. A njen radni dan nije prestajao ni kad bi starici rekla „laku noć". Ova Bugarka je često i noću više puta ustajala, menjala starici pelene ili joj dodavala još neke lekove.

Dobrina D. je 96-godišnjoj nemačkoj starici stajala danonoćno na raspolaganju. Jer, stanovala je kod nje u stanu.

- Morala sam biti na raspolaganju 24 sata na dan. Nisam imala slobodnih dana niti vremena za sebe - kaže Dobrina D. U međuvremenu se ova 69-godišnja žena vratila u Bugarsku. Ali, sećanje na 2015. godinu kad je u Berlinu negovala jednu staricu i dalje je muči: "Moja firma me prevarila", piše Dojče vele. 

Epilog na sudu

Prema radnom ugovoru s bugarskom posredničkom agencijom Dobrina D. je trebalo da radi samo šest sati dnevno. Za toliko je i plaćana: 950 evra mesečno neto.

Ona je tužila svog poslodavca nemačkom sudu koji je presudio u njenu korist. Poslodavac mora da joj plati još 42.000 evra. Taj iznos odgovara dežurstvu 24 sata na dan koje mora isto tako biti plaćeno minimalnom satnicom – tako je odlučio Sud za radne sporove u Berlinu.

Bugarska agencija je podnela žalbu na presudu, a sutkinja u drugostepenom postupku je juče (16. jula) predložila nagodbu. Dobrina D. bi umesto 42.000 evra dobila 10.000 evra. Njen advokat je to prihvatio, jer je za nju bolji i manji iznos nego dugotrajni sudski postupak. Ovako bi Dobrina D. dobila novac odmah. Bugarska agencija još razmišlja o ponudi, jer se boji da bi prihvatanje moglo dovesti do talasa sličnih tužbi.

Nemačka ne može bez negovatelja iz istočne Europe

Baba i deda se drže za ruku, ruke, starci, stari ljudi Foto: Shutterstock

Brojne posredničke agencije već u svom imenu imaju ideju negovanja 24 sata na dan: Lebenshilfe24, PeopleCare24, wecare24. Time se sugeriše očekivanje danonoćne nege. Ali, te agencije odbacuju krivicu za eksploataciju negovateljki.

Frederik Zebom iz Saveza za kućnu negu objašnjava: "Postoji jaka konkurencija, a klijenti nažalost očekuju tu formulaciju s brojem 24 u imenu".

Nemačka država je dugo izbegavala da se pozabavi pitanjem kućne nege. A akutna potreba za negovateljima otežava prebacivanje na alternative, kao što je ambulantna nega.

Nemci ne mogu bez negovatelja iz istočne Evrope, kaže Zebom. „Drugačije jednostavno ne ide.“ I napominje da većina negovateljki ionako radi bez ugovora i da tako nisu zaštićene.

Justina Oblacevic duboko uzdiše kad kaže: "Ako ova presuda ne promeni ništa u toj branši, onda ne znam šta će se dogoditi".

Dobrina D. sve ovo prati kod kuće u Nesebaru na bugarskoj crnomorskoj obali. Ona je optimistična: - Želim svojim koleginicama i svim drugima da pokažem da pored obaveza imamo i prava, koja moramo branitiž - Novac koji bude dobila namerava da da svojim unukama i unucima za bolje obrazovanje. Da ne bi morali da crnče na Zapadu kao loše plaćena radna snaga, kaže Dobrina.

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🤷‍♀️

    18. jul 2020 | 12:48

    Zapad je velika zamka! Zbog toga sedi i radi u tvoju zemlju, bilo sta. Nema vec srece...

  • Majkl Džondar

    18. jul 2020 | 13:48

    Ako, i treba. Je l' I'm nije bolje kod kuće da ostanu, da obrađuju zemlju? Bilo šta što bi sigurno mogli da rade i da budu ljudi. Sami su birali.

  • Dddd

    18. jul 2020 | 14:29

    Za 3 meseca zaradi 4500€...ima stan i hranu. ..ovde za godinu 3600 i ne ostane ništa vec dižeš kredit da okrečiš stan....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>