• 1

Posle teške noći, nastavljen samit o budžetu i fondu za spas: Na stolu "paket" vredan 1.824 mlrd €

Očekivano teški pregovori u Briselu zavšili su se sinoć oko ponoći nepromenjenim stavovima

  • 1
Novac, evri, budžet Foto: Shutterstock

Lideri EU 27 danas su ponovo na okupu u Briselu kako bi pokušali da dođu do dogovora o paketu za oporavak EU koji podrazumeva sedmogodišnji zajednički budžet i fond za oporavak od posledica krize COVID19.

Plenarni sastanak svih EU 27 lidera počeo je u 11 časova, a prethodio mu je radni doručak koji je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel organizovao za lidere Nemačke, Francuske, Italije, Španije i Holandije. Prvi dan samita završio se bez konsenzusa nakon 13 sati razgovora

Na stolu je paket vredan 1.824 milijarde evra koji podrazumeva 1.074 milijarde eva za EU budžet za period od 2021. do 2027. i Instrument za oporavak od 750 milijardi evra.

Predlog Evropske komisije je da se EU u narednom periodu zaduži na svetskim tržištima novca do sume ne veće od 750 milijardi evra, od čega će zemljama i regionima EU na raspolaganju biti pozajmice od 250 milijardi evra i grantovi do 500 milijardi evra.

Očekivano teški pregovori u Briselu zavšili su se sinoć oko ponoći nepromenjenim stavovima tzv. štedljivih zemalja, na čelu sa Holandijom, koje se zalažu kako za manji obim sredstava koja će biti podeljena kao bespovratna pomoć zemljma članicama u cilju obnove ekonomije nakon pandemije COVID19, tako i za striktnije uslove distribucije pozajmica

Ukoliko se ni danas ne postigne dogovor, postoji mogućnost da se samit produži i na nedelju, ali i da se ponovo održi 27. i 28. jula u Briselu.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>