• 0
 ≫ 

Rasprava na samitu G20: Neslaganja SAD i saveznika o oporezivanju digitalnih divova

 ≫ 

Virtuelni samit u Rijadu obeležila su i snažna neslaganja SAD sa Velikom Britanijom, Francuskom i drugim ključnim saveznicima

  • 0
Dolari, novac

Foto: Tanjug/AP

Porez, obračun, digitron, kalkulator, finansije

Oporezivanje digitalnih giganata izazvalo velike nesuglasice Foto: Shutterstock

Predstavnici vodećih ekonomija zemalja G20 založili su se danas na samitu u Saudijskoj Arabiji za brže rešavanje velikih razmimoilaženja kada je u pitanju oporezivanje velikih tehnoloških kompanija.

Virtuelni samit u Rijadu obeležila su i snažna neslaganja SAD sa Velikom Britanijom, Francuskom i drugim ključnim saveznicima o ovom pitanju, prenosi Rojters.

Britanija, Francuska i druge ključne članice G20 već su usvojile ili razmatraju da to učine, mere oporezivanja lokalnih operatera kao način da države dobiju udeo od dobiti velikih tehnoloških kompanija.

Rojters navodi da su u tim državama u javnosti prisutne brojne kritike na račun velikih tehnoloških kompanija.

Kritičari smatraju da velike kompanije ubiraju ogromne prihode preko lokalnih tržišta, dok SAD i dalje ostaju pri stavu da porezi diskriminišu tehnološke gigante poput Gugla, Fejsbuka i Epla, navodi Rojters.

Ministri finansija zemalja G20 danas su na samitu priznali da je kriza izazvana pandemijom korona virusa usporila rad na globalnom planu kada je reč o oporezivanju tehnoloških giganata, ali su dodali i da očekuju da se pojave konkretni predlozi po tom pitanju pre sledećeg sastanka zakazanog za oktobar.

- Ostajemo posvećeni prevazilaženju razmimoilaženja i potvrđujemo posvećenost pronalaženju globalnog rešenja, zasnovanog na konsenzusu ove godine - rekli su zvaničnici G20 posle današnjeg samita, javlja Rojters.

Nemački ministar finansija Olaf Šolc istakao je posle sastanka da je "fer oporezivanje međunarodnih kompanija i velikih digitalnih grupa od urgentne važnosti, više nego ikada do sada".

Njegov francuski kolega Brino Le Mer smatra da je postizanje sporazuma do kraja godine "neophodno".

- Kriza izazvana pandemijom korona virusa pokazala je da su ovi digitalni giganti iz nje izvukli velike beneficije. Oni moraju da plate svoja poreska dugovanja na fer način - rekao je francuski ministar.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>