• 23
 ≫ 

"Lažete kao psi": Žestoko u EU, Orban preti da će slomiti samit, Janez ludi, Merkelova bez kontrole

 ≫ 

Merkelova i Holanđani protiv Orbana i Slovenaca - da li je ovo samo pokušaj da se nametne volja jačih, ili su predstavnici ovog dela Evrope u pravu?

  • 23
Viktor Orban, Angela Merkel

Foto: Tanjug/AP

Briselu se održava treći dan samita lidera EU koji pokušavaju da dođu do dogovora o paketu za ekonomonski oporavak Unije od posledica krize izazvane Covidom -19, koji obuhvata višegodišnji zajednički budžet (1.074 milijardi evra) i fond za oporavavak (750 milijardi evra).

Nova linija sukoba izbila je još sinoć,  u večernjim satima nakon što su šefovi država EU razgovarali o detaljima fonda za obnovu ukupne vrednosti 750 milijardi evra.

U fokusu je bila tema finansijskih sankcija protiv država članica koje krše princip vladavine zakona - na primer podrivanjem pravosudnog sistema ili ograničavanjem slobode štampe.

Prema pisanju nemačkog Bilda, pozadina rasprave je bio mađarski premijer Viktor Orban koji se nije saglasio sa tim zbog ograničenja vladavine zakona.

On želi strogo da odvoji finansijsku i političku i, ako je potrebno, preti da će slomiti čitave pregovore o paketu pomoći. Za tu ideju on je dobio podršku Poljske i Slovenije - piše nemački list, a onda i AFP.

"Gde to piše šta mi moramo da radimo u Mađarskoj?!"

 

Kakose navodi, Orbanov zahtev je da svaka finansijska sankcija EU protiv neke države članice mora se usvojiti jednoglasno. Na ovaj način Poljska bi mogla sprečiti sankcije protiv Mađarske i obrnuto, čime bi Orban imao pravo veta da spreči sankcije protiv svoje zemlje.

Orban je otišao i korak dalje, optužio je holandskog kolegu Marka Ruta, koji predvodi grupu "štedljivih" zemalja što insistiraju na nadzoru vladavine prava kao uslovu korišćenja sredstava iz novog EU budžeta, da ga lično mrzi i zbog toga želi da kazni Mađarsku.

Orban je navodno, danas pre ulaska na nastavak samita, novinarima izjavio sledeće: "Ne znam koji je lični razlog holandskog premijera da mrzi mene ili Mađarsku, ali žestoko nas napada i želi da stavi do znanja da Mađarska treba biti finansijski kažnjena jer ne poštuje ono što on smatra vladavinom prava. To je samo njegov stav i to nije prihvatljivo, jer ne postoji odluka na nivou EU o tome šta to vladavina prava u Mađarskoj treba biti".

Slovenački ministar dobio packe zbog Orbana

 

 

Orban je tom prilikom još jednom istakao da će staviti veto na svaku odluku koja ima za cilj povezati vladavinu prava s budžetom EU.

U međuvremenu, neimenovani briselski diplomata za AFP je izneo procenu da samit neće uspeti, ali ne zbog novca, već upravo zbog klauzule o vladavini prava koju Mark Rut i finska premijerka Sana Marin žele da nametnu kao integralni deo sporazuma o budžetu.

Uz Mađarsku su, prema istom diplomati, u ovoj podeli stale Poljska i Slovenija. Ali slovenački premijer Janez Janša naljutio se nakon što ga je zbog podržavanja Orbana prozvao Jernej Pikalo, bivši slovenački ministar iz redova socijaldemokrata. "Lažete gore nego pas u begu", napisao je Janša na svom Twitteru.

Makron pokušava da smiri strane

 

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da postoji volja za kompromis u pogledu sporazuma o fondu za oporavak od ekonomskih posledica, ali je istakao da taj kompromis ne treba da bude na štetu ambicija Unije.

- Volja za postizanje kompromisa ne treba da nas odvrati od legitimnih ambicija koje treba da imamo - rekao je Makron po dolasku na treći dan samita, na kojem za sada nije postignut dogovor o tom fondu.

Podsetimo, tokom prethodna dva dana maratonskih razgovora, lideri EU nisu uspeli da se dogovore oko nekoliko ključnih stvari, među kojima su odnos bespovratne pomoći i zajmova na koje zemlje članice mogu da računaju iz fonda za oporavak, kao ni o upravljanju tim fondom.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Karlo

    19. jul 2020 | 14:56

    EU upravo pokazuje ono što jeste; veštačka tvorevina koja služi Nemačkoj da namiče para koliko joj treba, a daje mrvice.Četvrti rajh je to, uz kamuflažu zvanu, ravnopravnost i jednakost svih članica EU.

  • M

    19. jul 2020 | 22:34

    Orban je car.

  • Aca

    19. jul 2020 | 15:15

    Dace bog da prodapdne ovo zlo EU!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>