• 2
 ≫ 

Posle maratonskih pregovora, večera za predah: I dalje bez dogovora lidera EU u Briselu

 ≫ 

Nemačka i Francuska na istoj strani

  • 2
Brisel, sastanak, EU

Foto: Tanjug/AP

Nakon današnjih osam sati razgovora i konsultacija u različitim formatima, lideri EU 27 počeli su zajedničku radnu večeru u Briselu.

Iako je najavljivano da će zajednička raspava o paketu za oporavak svih 27 predsednika i premijera EU početi još u podne, sve do večernjih časova razgovori su se vodili odvojeno, kako među predstavnicima zemlja članica, tako uz posredovanje predsednika Evropskog parlamenta Šarla Mišela.

O tome da ni pri kraju trećeg dana samita u Briselu lideri EU nisu blizu dogovora, govori i izjava premijera Luksemburga Ksavijera Betela koji je ocenio da tokom ”sedam godina nije video tako dramtično različite pozicije”.

- U pitanju je trenutak solidarnosti za sve nas, jer ako neka zemlja doživi kolaps zbog posledica krize, biće posledica i za druge - poručio je Betel.

EU lideri na samitu u Briselu razgovaraju o paketu vredom 1.824 milijarde evra, koji obuhvata višegodišnji zajednički budžet (1.074 milijarde evra) i fond za oporavavk (750 milijardi evra).

Do sada dogovor nije postignut niti oko same veličine paketa, ali ni oko odnosa bespovratne pomoći i zajmova na koje zemlje članice mogu da računaju iz fonda za oporavak kao ni oko uslova za upravljanje novecem.

Grupa tzv. ”štedljivijih zemlja” - Holandija, Austrija, Danska, Švedska i Finska, zalažu se za što manje grantova, ali i strožije uslove raspodele sredstava iz fonda.

Sa druge strane su Italija, Španija, Portugal, podržane Nemačkom i Francuskom, koje insitiraju na većoj finansijskoj pomoć za obnovu od posledica krize COVID19.

Nemačka i Francuska zalažu se da se zemljama članicama kroz fond za oporavak na raspolaganje stavi 400 milijardi evra, dok se tzv ”štedljive zemlje” ne slažu sa brojkom koja ide preko 375 miljardi evra.

Predlog koji je trenutno na stolu je predlog predsednika Evropske komisije Šarla Mišela i on iznosi 450 milijardi evra grantova i 300 milijardi evra u pozajmicama.

Najviši zvaničnici EU institucija, Ursula fon der Lajen, Šarl Mišel, ali i predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard ukazuju na važnost postizanja sporazuma o ”ambicioznom paketu” za oporavak ekonomije koji će adekvatno odgovoriti na ono što u Briselu vide kao najveću krizu od nastanka EU.

Ocenjuje se i da se pored pitanja novaca među ”štedljivim državama” i nemačko-francuskom koalicijom vodi borba za političku prevlast kada je u pitanju čiji će predlog biti podržan.

Od velike važnosti je i pitanje vremena, pa se ne zna da li će EU lideri u cilju postizanja konsenzusa nastaviti razgovore tokom noći i sutra ili će biti organizovan novi samit planiran za 27. i 28. jul.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    19. jul 2020 | 21:07

    Kakve probleme oni imaju i tesko da se dogovore dal 400 ili 375 milijardi...

  • 🤑🤑🤑

    19. jul 2020 | 21:31

    Tek će da dele..dugo će ovo potrajati..bar tako izgleda..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>