• 1
 ≫ 

Kreće izgradnja prve turske fabrike automobila: Erdogan položio kamen temeljac

 ≫ 

Položen kamen temeljac za fabriku turskih automobila

  • 1
Recep Tayyip Erdogan, Redžep Tajir Erdogan Foto: Tanjug/AP

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u položio je u Bursi kamen temeljac za izgradnju fabrike za proizvodnju prvog automobila turske proizvodnje.

Najavio je da ce fabrika biti gotova u roku od 18 meseci, a prvi automobil ce biti proizveden u poslednjem kvartalu 2022. godine, izvestio je TRT.

Kamen temeljac za fabriku, u kojoj će se proizvoditi prvi turski automobil, čiji je prototip predstavljen krajem decembra prošle godine, postavljen je u Bursi.

Erdogan je na svečanosti u subotu istakao kako je reč o ostvarivanju 60-godišnjeg sna, a podsetio je kako je vest o proizvodnji prvog automobila domaće proizvodnje odjeknula ne samo Turskom, već i celim svetom, prenosi portal Indikator.

- Planiramo da završimo fabriku za 18 meseci, a prvi turski automobil s trake skidamo u poslednjem kvartalu 2022 - rekao je Erdogan.

Govoreći o fabrici, naglasio je kako će ovaj kompleks iz temelja promeniti percepciju fabrike kod ljudi.

- Ono što danas počinjemo da gradimo nije samo fabrika. Ovo je ogroman kompleks za proizvodnju s različitim postrojenjima koji će iz temelja promeniti percepciju fabrike kod ljudi - poručio je Erdogan.

Turski ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank rekao je kako će prvi turski automobil biti pametni automobil i prijatelj okoline, kao i da će biti proizveden u postrojenju koje će takođe biti prijatelj okoline.

Turska je krajem decembra prošle godine predstavila prototip prvog električnog automobila domaže proizvodnje.

Na projektu razvoja prvog turskog automobila radi Inicijativna grupa za proizvodnju turskog automobila (TOGG) koja je nastala u junu 2018. godine udruživanjem resursa turskih kompanija Anadolu Grubu, BMC, Kok Grubu, Turkčell, Unije turskih berzi i privrednih komora i Zorlu Grubu.

Prvi model turskog automobila će biti iz kategorije SUV vozila na električni pogon. Plan je da do 2030. godine bude pokrenuta proizvodnja pet modela turskih automobila i to po tri razlićite verzije za svaki model. Godišnje je planirana proizvodnja 175.000 primeraka.

U prvoj fazi je planirano da fabrika zapošljava oko 5.000 radnika, dok se u periodu punog kapaciteta proizvodnje očekuje da će omogućiti oko 20.000 radnih mesta.

Video: Masko-matik: Turci smislili kako da kupite masku a da ne dodirnete prodavca

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gags

    20. jul 2020 | 02:45

    Turska, buduca vodeca sila, zivi bili pa videli, jedina drzava koja nema javnih dugova

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>