• 3

Od danas možete da birate: Ili manja rata ili duži rok otplate kredita

"Nekome će značiti produžetak roka otplate, jer mu je mesečna rata visoka, ali drugi će želeti da što ranije završi svoju kreditnu obavezu", kažu u UBS za naš portal

  • 3
Tri stvari, dogovor sa bankom, otplata kredita Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Olakšice koje je donela Narodna banka Srbije za sve kredite, osim za stambene i dozvoljeni minus počinju da važe danas.

Podsetimo, usvojila je dve odluke kako bi građanima olakšala uslove otplate kredita, a koje podrazumevaju refinansiranje zajma ili duži rok otplate.

- Odluka NBS o produženju jedne grupe kredita sigurno je dobra za građane koji osete potrebu da smanje svoju mesečnu obavezu. Ona je i usmerena na ovu grupu klijenata i u tom smislu nesumnjivo je korisna kao još jedna mera u bankarskom sektoru koja će olakšati građanima da prođu kroz posledice koje i dalje izaziva pandemija Covid-19 - kažu za Telegraf Biznis iz Udruženja banaka Srbije (UBS).

- Mi uvek sugerišemo građanima da se prvo obrate svojoj banci i da onda procene sopstvenu situaciju. Nekome će značiti produžetak roka otplate, jer mu je mesečna rata visoka, ali drugi će želeti da što ranije završi svoju kreditnu obavezu. Tako da zaključak ne može biti isti za sve - kažu nam u UBS.

Namena novih kredita je refinansiranje ranije preuzetih obaveza građana, a iz ugla banaka ova mera NBS omogućava bankama da izađu u susret potrebama klijenata a da to ne predstavlja dodatno opterećenje za njihov kapital.

Na primeru kredita u iznosu 500.000 dinara, koji je odobren na rok od 83 meseca, sa kamatnom stopom od 9,67%, to znači produžetak otplate za 24 meseca i smanjenje mesečne rate za 1.293 dinara, odnosno 16%

Opširnije u našoj posebnoj vesti OVDE. 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    20. jul 2020 | 10:32

    Ili u prevodu odmah da se roknete ili da odložite.

  • 534

    20. jul 2020 | 11:25

    A najvažnije? Pivećanjem broja rata smanjuje se iznis ali se povećava iznos kamate. Izračunajte pa ćete videti. Manje plaćaš ratu ali povećavaš ukupan dug.

  • Cole

    20. jul 2020 | 12:10

    Koje su ovo budalastine,postanska stedionica je sama prestala 3 meseca da mi odbija kredit bez mog zahteva i potpisa.Kada sam pitoa kako je to moguce kazu moro sam da dodjem da potpisem da necu da mi odbijaju,sad moram da pratim vesti da mi sami ne refinansiraju kredit

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>