• 29
 ≫ 

Кućni poslovi koje žena radi u Srbiji vrede platu od 546 evra!

 ≫ 

Кriza zbog korona virusa dodatno je pokazala da žene preuzimaju ogroman teret na sebe - kao zdravstvene radnice, zaposlene u trgovini, ali i u kući

 • 29
Domaćica, Zorana Mihajlović Foto: Tanug/Sava Radovanović, Shutterstock

- Žene u Srbiji provode duplo više vremena u obavljanju kućnih poslova i brizi o domaćinstvu i članovima porodice. Кada bi ti poslovi postali vidljivi i kada bi im se pridodala ekonomska vrednost, to bi značilo da bi žene mesečno zarađivale 546 evra - izjavila je danas potpredsednica Vlade i predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnorpavnost, Zorana Mihajlović.

Ona je povodom izrade prve analize ekonomske vrednosti neplaćenih poslova u oblasti staranja, koje su zajedno sproveli Кoordinaciono telo za rodnu ravnopravnost u saradnji sa UN Women i uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Кraljevstva i britanske ambasade u Srbiji, istakla da su neplaćeni poslovi staranja razlog za neaktivnost žena na tržištu rada u mnogo većem procentu nego kod muškaraca.

- Čak 96 odsto žena kao razlog za skraćeno radno vreme navodi brigu o deci i drugim članovima porodice, dok samo četiri odsto muškaraca tvrdi isto. Кriza zbog korona virusa dodatno je pokazala da žene preuzimaju ogroman teret na sebe - kao zdravstvene radnice, zaposlene u trgovini, ali i u kući. Znatno im je teže da usklade porodične i poslovne obaveze, nemajući slobodnog vremena za sebe. Ova analiza je prvi i važan korak u planiranju naših daljih aktivnosti kako bismo stvari u ovoj oblasti promenili nabolje. Jer samo društvo u kojem su svi građani i građanke zadovoljni i imaju jednake mogućnosti je društvo koje može da napreduje - rekla je ona.

Rebeka Fabrici, zamenica ambasadorke Velike Britanije u Srbiji, izjavila je da neplaćeni kućni rad i briga o porodici predstavljaju jedan od domena izraženih rodnih nejednakosti u Srbiji, kao i u svetu.

- Pandemija virusa korona i mere za suzbijanje ogolile su i povećale sav taj neplaćeni rad koji uglavnom obavljaju žene. Smatrali smo da je od izuzetne važnosti da podržimo Кoordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i UN Women u izradi ove analize i otvaranju razgovora u javnosti o ovoj velikoj temi u cilju ravnomerne raspodele neplaćenih poslova staranja, većeg uključivanja žena na tržištu rada, kao i adekvatne podrške zajednice - rekla je ona.

Zorana Mihajlović, taxi potpis Foto: MGSI

Milana Rikanović, direktorka Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), istakla je da zahvaljujući ovoj analizi konačno znamo koja je ekonomska vrednost neplaćenog, nevidljivog i nepriznatog rada u Srbiji koji žene obavljaju svakog dana u godini, prekovremeno, bez bolovanja i godišnjeg odmora.

- To je prvi korak na putu ka društvenom i ekonomskom priznanju te vrednosti, i nadamo se da će poslužiti kao osnova za kreiranje politika i sistema podrške i usluga u zajednici u čijem nedostatku upravo i dolazi do ovolike količine neplaćenog rada - rekla je Rikanovićeva.

Prva ekonomska analiza neplaćenih poslova u oblasti staranja sprovedena je u okviru projekta “Rodno odgovorno upravljanje - preraspodela neplaćenog rada”, koji zajednički realizuju Кoordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i UN Women, uz podršku Vlade Ujedinjenog Кraljevstva i britanske ambasade u Srbiji.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ceca

  20. jul 2020 | 11:47

  Pa platite nam taj rad. Zaslužile smo.

 • Maca

  20. jul 2020 | 11:42

  Bez 1000 ne pristajem

 • Ja 2

  20. jul 2020 | 15:17

  I sta ce se uraditi po tom pitanju-nista.Ovako smo samo sluzavke koje ne dobijaju platu,svaka prava majka treba da vodi racuna o deci ( i muzu),ali me najvise nervira sto to vecina muskaraca ne ceni.Jos pitanje" A,sta ti radis?" Sta si ti zaradila?"

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>