• 3

Brnabić za Euroaktiv: Ništa se ne postiže sedenjem

Srbija sada jedna od sedam zemalja sveta koje su izdvojile više od 10 odsto BDP-a za podršku ekonomiji

  • 3
Konferencija, krizni štab Foto: Tanjug/Nikola Anđić

 Srbija je godinama zaostajala, bila na korak od bankrota, u aprilu 2012. stopa nezaposlenosti iznosila je 25,5, a nezaposlenost mladih 51,5 odsto, lideri su trošili novac koji nismo imali i gledali smo kako naša infrastruktura propada, međutim, danas je realnost potpuno drugačija, poručila je premijerka Ana Brnabić.

Ona je u autorskom tekstu za briselski portal Euraktiv napisala da oživljavanje zemlje nije bilo lako, jer je država morala da promeni stavove i fokusira se na dugoročni boljitak, umesto na kratkoročni dobitak.

- Morali smo da preuzmemo odgovornost, da ne lažemo ili gledamo unazad, već da shvatimo šta je pošlo po zlu i da izbegnemo greške prošlosti. I morali smo drugačije da pristupimo srpskom narodu, birajući da sa njima govorimo iskreno i iskreno, umesto da koristimo laži za odbranu neefikasne politike - rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je upravo to bio pristup predsednika Aleksandra Vučića kada je došao na vlast 2014. godine i da su to od tada osnovne vrednosti vlade.

Govoreći o parlamentarnim izborima održanim u Srbiji prošlog meseca Brnabić je istakla da je pobeda na izborima ojačala taj stav građana i da je sa 60 odsto glasova ta istorijska pobeda pokazala da je stranka stekla poverenje ljudi. Kako je rekla, stranka je pobedila na mestima gde ranije nije i postigla rezultate koje nijedan raniji lider nije postigao.

Prema njenim rečima, otprilike polovina stanovništva pokazala je da se glasa slično kao i na nedavnim evropskim izborima i da je značajno zbog takozvanog bojkota i nesigurnosti vezane za epidemiju virusa kovid-19.

Brnabić je kazala da će, bez obzira na ponašanje tih snaga, Srbija ostati na evropskom putu, jer su prioriteti vođenja zemlje jasni.

- Prvo, moramo da se izborimo sa kovidom-19. Ovaj nevidljivi neprijatelj nastavlja da nam uništava svet u kome živimo. Do temelja je uzdrmao naše osnove i stavio našu zemlju i građane na probu. Iako smo u početku uspeli da ga obuzdamo restriktivnim merama, sada vidimo da se situacija pogoršava u celom regionu. Na žalost približavamo se nagorim ciframa koje smo imali u aprilu i realnost je da će ovo biti duga borba - rekla je Brnabić.

biznis grafikon rasta Foto: Shutterstock

Ona je navela koje je sve mere Srbija uvela i navela da je Srbija posvećena ekonomskoj nadogradnji započetoj pre šest godina, a to je pre svega bilo smanjenje budžetskog deficita zbog kojih su tada uvedene neke nepopularne mere.

Brnabić je dodala i da je Srbija sada jedna od sedam zemalja sveta koje su izdvojile više od 10 odsto BDP-a za podršku ekonomiji, kao i da su svetske institucije poput MMF-a i Svetske banke podržale ekonomiju Srbije.

Kako je rekla, fiskalna disciplina učinila je Srbiju otpornijom na kovid-19 i omogućila da se preduzmu mere za jačanje ekonomije, podršku radnicima i kompanijama.

- To nam je takođe pružilo snažnu osnovu da nastavimo sa velikim investicionim planovima uprkos nepredviđenoj krizi - nastavljamo sa unapređenjem putne i železničke infrastrukture, kliničkih centara i opštih bolnica širom naše zemlje, gradeći novu infrastrukturu za obrazovanje, nauku i istraživanje - rekla je Brnabić.

Premijerka je dodala da se vlada zalaže za podizanje životnog standarda širom Srbije i obezbedhivanje budućnosti za građane.

Na kraju, Brnabić je dodala da je lista prioriteta za budućnost dugačka i da shvatamo da ne možemo sami, zbog čega se predsednik Vučić sastao sa svim predstavnicima stranaka koje su ušle u parlament kako bi saslušao njihove predloge, zahteve i potrebe i odredio načine zajedničkog rada u novoj vladi.

- Današnji izazovi su bez presedana i naša je nada da ćemo imati dijalog sa drugim stranama u parlamentu, a ne neprijateljske svađe na ulicama - rekla je Brnabić.

(Telegraf Biznis7Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dosta vise...

    20. jul 2020 | 12:41

    Pogledajte Sloveniju, pa onda pričajte šta ste uradili...!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>