• 7

Meggle upalio alarme: Hrvati kažu da je "njihova poslednja" i navode 3 razloga zašto je Srbija bolja

Pitanje je da li će svi kooperanti da nađu svoje nove otkupljivače, pogotovo najmanji, upozorava poslovna zajednica

  • 7
meggle, jogurt, mleko, pavlaka, mlečni proizvodi Foto: Shutterstock

U Hrvatskoj već nekoliko dana vlada tenzija zbog objave kompanije Meggle da odlazi iz Hrvatske. Osim što je to alarm za stanje drugih tamošnjih investicija, komšijama se ne dopada ni to što Meggle nastavlja proizvodnju u Srbiji i BiH.

Posle vesti da Meggle grupa gasi proizvodnju u Osjeku i otkazuje ugovore s kooperantima u Hrvatskoj reagovali su i iz županije i grada, a za utorak je u Ministarstvu poljoprivrede dogovoren sastanak s Upravom te nemačke kompanije na kojem će se pokušati pronaći rešenje za nastavak proizvodnje i opstanak radnih mesta.

- Razumemo dinamiku i pravila tržišne ekonomije, ali ne možemo da ne osetimo duboku gorčinu što u Osijeku nestaje 160 radnih mesta i što se gasi tradicija proizvodnje mleka.

Grad ne može da utiče na poslovne odluke privatnih kompanija i zato nam nadu uliva činjenica da se ne radi o stečajnom postupku, već o restrukturiranju, kao i odgovor Megglea da će postupati odgovorno i osigurati kvalitetne otpremnine i uslove raskida ugovora o radu - piše u saopštenju Grada Osijeka.

U izjavi za medije župan Ivan Anušić je istakao kako u saradnji s resornim ministarstvom i Vladom planiraju do kraja godine, kada je najavljeno zatvaranje proizvodnje, da pronađu adekvatno rešenje.

Pomenuo je kako su u toku pregovori s drugim kompanijama s ciljem spasavanja radnih mesta i prerade mleka te županije.

Iako zasad nema potvrda, logično bi bilo da su u pitanju Dukat i Vindija, najveće prehrambene industrije koje se bave ovom proizvodnjom. No, Anušić tvrdi suprotno, mada detalje ne iznosi.

Prema podacima Hrvatske poljoprivredne komore otkup mleka se procenjuje na 36.609 tona, što je 5,6 posto manje nego u prethodnom mesecu, ali 1,45% više u odnosu na jun prošle 2019.

U prvih šest meseci ove godine otkupljeno je 223.169 tona mleka što je za 2,3 posto manje nego u istom periodu prošle 2019. godine.

"Ovo je veliki udarac"

Jogurt Foto: Pexels/ Alexas Fotos

- Ovo je veliki udarac za proizvodnju mleka, ali i za proizvođače koji su godinama mleko predavali Meggleu. Pitanje je hoće li svi kooperanti naći nove otkupljivače, pogotovo najmanji. Mlekarski sektor urušava se desetak godina, stoga situacija zahteva donošenje hitnog akcijskog plana za spas bar primarnih proizvođača, ako se ne može spasiti proizvodnja u mlekari - poručuje Zvezdana Blažić iz Smartera koja je i sama godinama upozoravala na problematiku domaćeg mlekarstva.

Kako se Meggleu isplati raditi u Srbiji,a iz Hrvatske odlazi

Vest da nemački mlekarski div do kraja godine gasi proizvodnju u Hrvatskoj uznemirila je poslovnu zajednicu u toj zemlji, te otvorila pitanje kako se toj kompaniji isplati da radi u Srbiji, a u Hrvatskoj ne.

Portal Index pozabavio se tim pitanjem, te u nedavnoj analizi navodi da u toj kompaniji navode da su među razlozima zbog kojih se Meggle odlučio na tako drastičan potez - loši uslovi poslovanja u Hrvatskoj.

- Odluka o gašenju proizvodnje odgađana je više puta zadnjih nekoliko godina s nadom da će se uslovi poslovanja poboljšati te je konačno donesena tek kada su definitivno istražene sve druge opcije - poručili su u Meggleu.

Index navodi da, međutim, za razliku od Hrvatske, u Meggleu nisu najavili gašenje proizvodnje u drugim okolnim zemljama u kojima posluju, u Srbiji, odnosno u Kragujevcu, na primer.

Jedna od glavnih zamerki stranih ulagača je, piše portal, da je radna snaga u Hrvatskoj, u poređenju s okolnim zemljama, preskupa.

Drugi razlog zbog kojeg se strani ulagači radije odlučuju na ulaganje u Srbiju nego u Hrvatsku su brojne olakšice države za ulagače, od subvencionisanja radnih mesta, do poreskih olakšica.

Treći razlog zbog kojeg se strani ulagači radije odlučuju na investiranje u Srbiju nego u Hrvatsku je veličina tržišta.

Srpsko je tržište veće od hrvatskog, a preko sporazuma o slobodnoj trgovini s EU i članicama CEFTA-e, kao i s Turskom i s Euroazijskom ekonomskom unijom, u kojoj je vodeća članica Rusija, kompanijama registriovanim u Srbiji otvara se veće tržište od onoga koje se otvara kompanijama koje su registrovane u Hrvatskoj, zaključuje Index.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Guliver

    20. jul 2020 | 15:14

    Pa nisu ludi da odu iz Srbije kad ovde imaju radnika da Im radi mesec dana za 300 evra a od seljaka otkupljuju mleko po 20-25 din.gde to jos ima pa nema nigde osim u Srbiji za njih su to uslovi kao u bajci

  • Kursula

    20. jul 2020 | 16:06

    А знате ли колико ће да се задрже у Србији? Па док не потроше оне силне субвенције што им држава даје а онда ће да покупе машине,опрему,новац и оду.Живи били па видели.

  • fakir

    20. jul 2020 | 16:31

    20 000e po radniku, tako da dobije za dž, mleko su plaćali 13din do neki dan, samo još Kambodža i Papua nemaju hrabrosti da dodju i neinvestiraju u ovo ovde.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>