• 0
 ≫ 

Polovina firmi smanjuje radne prostore: Samo odabrani će odlaziti na posao, na ostalima se "štedi"

 ≫ 

Studija pokazuje da samo 13 odsto radnika, koji svakodnevno odlaze u kancelariju, želi da se vrati u njih posle korone. S druge strane, i nekim poslodavcima to ide u prilog

  • 0
Razlika između odustajanja i opravdanog prekida poslovanja je velika Nekima rad od kuće prija, a nekima obara motivaciju / Foto: Shutterstock

Pandemija korona virusa nehotice je pokrenula globalni "eksperiment na daljinu", te su tako mnogi zaposleni u kancelarijama bili prisiljeni da preko noći promene svoje navike i prilagode se radu od kuće.

Međutim, nije se samo radnicima donekle "osladio" nov način rada, već su i poslodavci shvatili da na taj način štede, računi su manji, radni prostor takođe može biti redukovan, a u vreme krize - većini je važnije da sačuva "brojku u banci", nego da "motri" na zaposlene u kancelariji.

Čak su i bankari, savetnici, kojima je kontakt uživo često od presudnog značaja za postizanje dogovora s klijentom, naučili kako da budu produktivni dok rade od kuće. Doduše, taj "novitet" je išao na štetu njihovog slobodnog vremena i pauze za odmor, pa su tako nekada radili preko Zoom-a i do ponoći.

Sve u svemu, istraživanje koje je obuhvatilo oko 2.000 kompanija iz celog sveta, uključujući Veliku Britaniju, otkrilo je da skoro polovina britanskih firmi razmišlja da smanji svoje kancelarije u nameri da smanji troškove.

Rad na daljinu, potpomognut Zoom-om i sličnim aplikacijama za video pozive, doneo je, zapravo, uspeh nekim preduzećima, pa ona sada preispituju potrebu za ogromnim poslovnim zgradama.

Izveštaj kompanije za regrutovanje "Robert Walters Group" kaže da bi smanjivanje radnog prostora mogao biti trend posle Covid-19 krize. Ovo je, kako ocenjuju, ujedno i način da se zaposlenima osigura radno mesto, jer se štedi na mnogim računima: zakup prostora, struja, oprema, održavanje.

Znate li šta znači koja pozicija? Kancelarija: da ili ne? / Foto: Shutterstock

Neki drugi stručnjaci kažu da je pandemija prekretnica za "open space" kancelarije. Studija pokazuje da samo 13 odsto radnika, koji svakodnevno odlaze u kancelariju, želi da se vrati u njih posle korone. Dakle, ta odluka više nema veze sa strahom ili oprezom, već sa osećajem komfora i prijatnosti u radu od kuće.

Pomenuta firma je intervjuisala više od 5.000 radnika, koji su u proteklom periodu radili na daljinu. Čak 87 procenata želi veću fleksibilnost u poslu, od čega se 21 % više nikada ne bi vratio u kancelariju. Ipak, ma koliko ovaj način rada imao prednosti, mnogo je i mana.

Dok jedna poslovanja rade nesmetano, druga propadaju. Takav je slučaj s uslužnim objektima, auto-industrijom, ugostiteljskim lokalima. Neke firme možda nemaju taj luksuz da proglase rad od kuće ravnim onom konvencionalnom, ali razvijaju nove strategije koje idu u korist svima.

Sledeća najpopularnija strategija je stvaranje manjih radnih grupa, a ovu ideju će verovatno usvojiti 40 odsto preduzeća, posle čega će uslediti promena radnog vremena, šema dobrovoljnog povratka i podela smena.

Video: Ovo je najbolji način da izbegnete onlajn sastanak i vratite se u krevet

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>