• 2

Ova fotografija će vam reći sve što treba da znate o donetom budžetu EU i teškim pregovorima

Lideri EU su zaista imali teške pregovore, o čemu svedoče i teške reči koje su pale prethodnih dana i njihovi umorni izrazi lica

  • 2

 

Samit sa koga se svi vraćaju zadovoljni i trljaju ruke. Možda je to najkraći opis maratonskih pregovora o budžetu EU i fondu za spas od posledica korona virusa.

Kako prenose mediji širom sveta, fascinantno je upravo to što ovaj istorijski dogovor takav da njime niko nije nezadovoljan (a i te kako je moglo da se završi drugačije).

O svim detaljima pregovora i samoj raspodeli kase, čitajte u našoj posebnoj vesti.

Za Viktora Orbana verovalo se u jednom trenutku da će da ospori pregovore, a evo šta sada kaže:

- Pre pregovora, pa čak i tokom, bilo je nekih pokušaja da nas, ne mogu reći ponize, ali recimo pouče o vladavini prava. A mi (govori i u ime Poljske) nismo samo uspeli pribaviti velik finansijski paket već smo obranili i ponos naših nacija -

Sprega Varšava-Budimpešta je predstavljala veliku pretnju jer su pretili blokadom ako se novac slovljava stanjem vladavine prava u zemlji, ali je nemačka kancelarka Angela Merkel, zajedno s premijerom Krisjanisom Karinsom, postigla dogovor da je za pokretanje postupka potrebna kvalifikovna većina. Što je Budimpešti i Varšavi bilo više nego dovoljno.

 

Holandija je konačno slomljena. Delom posebnim porezom na uplate u EU budžet, tim mehanizmom koji je 1984. godine iznudila tadašnja britanska premijerka Margaret Tatčer.

Nemačka je pokazala odgovornost predsedavajućeg pa nije tražila nikakvo povećanje rabata. Ali joj ostaje  uloga u postizanju ovog dogovora.

Holandija je dobila još jedan važan ustupak: naime, svaka zemlja članica može izraziti zabrinutost da se sredstva ne troše u skladu s obećanjima za reformu ekonomije.

Zapravo, svaka članica dobila je nešto za  šta se borila i lideri UU sada mogu da odahnu.

Oni su zaista imali teške pregovore, o čemu svedoče i teške reči koje su pale prethodnih dana, njihovi umorni izrazi lica, a fotografija češkog premijera Andreja Babiša na početku teksta možda najbolje prikazuje tu situaciju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trle

    21. jul 2020 | 12:14

    Trljaju ruke jer su se dogovorili koga će da oglobe u svetu, a sebe da zaštite.EU=Amerika.

  • Majkl Džondar

    21. jul 2020 | 17:05

    Kao što se vidi, "glavne" zemlje daju najviše, siromašne najviše uzimaju ali samo ako se gleda ta strana. Ove zemlje koje više daju, mnogo toga uzimaju ne direktno od EU već od toga što su ekonomski porobili, kolonizovali druge i siromašne zemlje.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>