• 4
 ≫ 

Potpisan i komercijalni ugovor: Gradnja metroa počinje krajem 2021. godine, studija u toku

 ≫ 

Metro će biti dug 60 kilometara i imaće 60 stanica

  • 4
metro Foto: Grad Beograd

Komercijalni ugovor za izradu studije izvodljivosti za izgradnju beogradskog metroa potpisan je danas, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ugovor za izradu projektno-tehničke dokumentacije za projekat izgradnje metroa potpisan je između Grada Beograda, JKP "Beogradski metro" i kompanije "Ežis".

- Danas smo svedoci potpisivanja komercijalnog ugovora za izradu studije izvodljivosti za izgradnju beogradskog metroa, kojim realizujemo donaciju vlade Francuske i započinjemo realizaciju najveće infrastrukturne investicije u ovom delu Evrope, vredne šest milijardi evra - izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović.

Kako je saopšteno, ona je zajedno sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem i ambasadorom Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkonijem prisustvovala potpisivanju ugovora.

Dodala je da će studija izvodljivosti biti gotova za godinu i po dana, kada će započeti izgradnja metroa dugog 60 km, sa 60 stanica.

- Beogradski metro jedan je od najzahtevnijih projekata kojem pristupamo i ne bi bio moguć da nema dobrih odnosa između Srbije i Francuske, zahvaljujući predsednicima Aleksandru Vučiću i Emanuelu Makronu -rekla je ministarka, i dodala "da ovaj projekat zahteva najbolje kompanije i stabilnu vladu koja će ga realizovati".

metro Foto: Grad Beograd

Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, rekao je da se na ovaj projekat čeka pola veka.

- Korak po korak dolazimo do željenog cilja, a krajem sledeće godine započeće izgradnja beogradskog metroa, zahvaljujući zajedničkoj saradnji sa Vladom Srbije - rekao je on.

Ambasador Francuske, Žan-Luj Falkoni, istakao je da je beogradski metro primer dobre saradnje i snažnih odnosa dve države i rekao da će Vlada Francuske nastaviti da pruža finansijsku, tehničku i političku podršku Srbiji.

- Za Francusku, ovo je jedan od najvećih i najvažnijih projekata koje ćemo sprovesti nakon posete predsednika Makrona Srbiji. Zajedno, francuski i srpski eksperti činiće tim koji će realizovati ovu investiciju, uz ogromnu podršku Vlade Srbije i grada Beograda - rekao je on.

- Ponosni smo što učestvujemo u realizaciji ovako važnog projekta za Srbiju. Uveravam vas da ćemo dati sve od sebe da se on uspešno sprovede, na dobrobit građana Beograda i Srbije - kaže Olivije Bovar, generalni direktor "Ežisa".

Video: Od Mirijeva do Zemuna za pola sekunde? Nemoguće!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Žika

    21. jul 2020 | 13:01

    Eto nama novih uvećanih akciza, razreza na porez, viših cena struje, komunalija, većeg poreza na promet i ko zna čega još.

  • Adam

    22. jul 2020 | 19:04

    Mom selu je potreban aerodrom. Selo ima 1.000 kuća i iz svake kuće po nekoliko u inostranstvu na radu. Tražimo od države da nam izgradi aerodrom i aerodromske zgrade.

  • Vanja

    22. jul 2020 | 18:47

    Meni je potrebna bela jahta. Onda bih se predstavio kao tajfun sa belom ladjom. Ali nemam paraaaaa!!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>