• 0

Svet dobija najveću reklamnu grupu: eBay dao zeleno svetlo Norvežanima, u igri 9 milijardi dolara

Kompanija Adevinta ujedno postaje i najveći akcionar američkog giganta za e-trgovinu

  • 0
Ebay, Adevinta Foto: Wikimedia

Američka firma za onlajn trgovinu eBay pristala je da proda svoju oglasnu jedinicu norveškoj firmi Adevinta za 9,2 milijarde dolara, čime će nastati najveća svetska reklamna grupa, saopštile su danas te dve kompanije.

Prema sporazumu, eBay će dobiti 2,5 milijardi dolara u gotovini i 540 miliona akcija Adevinte, čime će norveška kompanija postati najveći akcionar američke firme sa vlasničkim udelom od 44 posto i 33,3 procenta glasačkih prava, navodi se u saopštenju, a prenosi Rojters.

- Adevinta postaje najveća internet reklamna kompanija na svetu, sa jedinstvenim portfoliom vodećih brendova na tržištu - izjavio je izvršni direktor tog diva, Rolv Erik Rajsdal.

Udružena kompanija će biti prisutna na tržištima 20 zemalja, pri čemu je Evropa najveće tržište.

Procenjuje se da će imati prihod od 1,8 milijardi dolara. Adevinta drži brendove poput Lebonkoina, najvećeg francuskog veb sajta za reklamiranje na mreži, brazilskog OLKS-a i još na desetine njih širom Evrope, Amerike i Severne Afrike.

Reklamna grupa eBay plasira internet oglase u više od 1.000 gradova širom sveta, a u prvom kvartalu 2020. godine je ostvarila operativnu dobit od 83 miliona dolara na prihod od 248 miliona dolara.

Transakcija koja bi, kako se očekuje, trebalo da bude okončana do prvog tromesečja 2021. godine, ima za cilj godišnju uštedu od 150 do 185 miliona dolara na profit pre odbitka amortizacije, kamate i poreza na dobit (Earnings Before Interest Taxes Depreciation Amortization - EBITDA) u roku od tri godine.

Video: Štrajk u italijanskoj ispostavi Amazona: Ljuti jer ih kompanija ne štiti od korone

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>