• 0

4 nova proizvoda koja su izašla ove nedelje, a kojima su svetski giganti kupili budućnost

Klimatske promene su jedan od najvećih rizika za dugoročni opstanak poslovanja

  • 0
eko lajf eko zivot ekologija biznis Foto: Shutterstock

Od krava koje jedu limunovu travu, do potpuno električnog SUV-a, velike kompanije su ove nedelje predstavile nove proizvode koji će pomoći u smanjenju rizika od klimatskih promena.

I to s dobrim razlogom: Klimatske promene su jedan od najvećih rizika za dugoročni opstanak poslovanja. Ogromne količine plastike gomilale su se na deponijama, od kojih neki ispuštaju gasove staklene bašte i doprinose globalnom zagrevanju a treba im čitava večnost da se razgrade.

Takođe, potrošači sve više traže kompanije koje rade na tome da smanje svoj klimatski rizik. Evo nekih novih „zelenih“ proizvoda koji su izašli ove nedelje:

Novi Burger King i novi vrep

Burger King je napravio alternativu svom čuvenom Vrepu, koristeći biljni proizvod. A za one koji jedu meso, gigant je najavio da će ubuduće u ishranu svojih krava dodavati limunovu travu, koja bi trebalo da utiče na bolje varenje, a samim tim i na smanjenje gasova. U kompaniji se nadaju da će na taj način smanjiti emisiju metana za 33 odsto.

Inače, oko 50% do 65% svih emisija metana dolazi od ljudskih aktivnosti, uključujući poljoprivrednu preradu, prema Agenciji za zaštitu životne sredine.

Džoni Voker iz kartona

Brend viskija Džoni Voker, koji postoji već 200 godina, uskoro će početi da se prodaje u papirnim flašama.

Kompanija za proizvodnju alkoholnih pića, Dijadžio, koja je vlasnik brenda, saopštila je da planira puštanje pilot linije papirnih flaša na proleće 2021.

Iako se Džoni Voker uglavnom prodaje u staklenim flašama, kompanija traži način da ograniči upotrebu bilo kakve plastike.

Nisanov električni SUV

Nisan (NSANF) je ove nedelje predstavio svoj prvi električni SUV, nazvan Aria, koji sa jednim punjenjem može da vozi i do 300 milja. Nova vozila dolaze deceniju nakon što jedna od vodećih automobilskih kompanija ponudila potpuno električni automobil.

Električna vozila nisu postigla još masovnu prodaju kako je bilo predviđeno. Prošle godine su činili samo 2,6% svih automobila prodatih na globalnom nivou, prema podacima Međunarodne agencije za energetiku. Nisanovi direktori su rekli da će kompanija izaći sa osam novih električnih vozila do 2022. godine.

Riža od karfiola i cimeta

Chipotle testira "obogaćeni" karfiol jer se ukusi kupaca i dalje preusmeravaju na biljne i nisko kalorične opcije.

Alternativa pirinču sa aromom trenutno je dostupna u 55 restorana u Denveru i širom Viskonsina.

Kao i "redovna" riža, prirodno uzgojena hrana mogla bi pomoći smanjenju klimatskih promena, pokazala je studija iz 2018. godine. Otkriveno je da bi se kao rezultat porasta broja stanovništva i stalne potrošnje bogate crvenim mesom i prerađenom hranom, pritisci na prehrambeni sistem mogli povećati do 90% do 2050.

Video: Obraše se vinogradi gore s krova zgrade: Da li ekološka arhitektura postaje stvarnost?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>