• 0
 ≫ 

Dve decenije posle privatizacije, opet pod skute države? Da li je to zaista rešenje?

 ≫ 

Motivi za de-privatizaciju je po oceni medija, namera politike da se preduzeća i kompanije od vitalnog interesa, kao sto je slučaj sa telekomunikacijama, stave pod kontrolu države

  • 0
Italijansko selo Cinquefrondi Cinquefrondi / Foto: Shutterstock

Dvadeset godina nakon što su u Italiji privatizovana neka velika javna preduzeća, sada se razgovara o obrnutom procesu, povratu velikih kompanija pod okrilje države, jer velike kompanije poput "Alitalije", železare "Ilva" , najveće u Evropi, ili najnovijeg slučaja "Autostrade", čini se nemaju drugog izgleda za ozdravljenje osim podržavljenja.

Ta ideja ujedinjuje većinu u aktueloj italijanskoj vladi (Pokret Pet Zvezdica i Demokratsku Partiju), kao i partije opozicije, kao sto je Liga.

Razlozi za vraćanje pod javnu kontrolu velikih preduzeća su različiti, podseća "Radio Kopar" .

Tako su to u slučaju železare o višegodišnji uzaludni napori da se komanija izvuče iz dugova koji su se gomilali, "Alitalija", nacionalna avio kompanija jer se pokazala nekonkurentnom na svetskom tržištu.

Kada je reč o bankama, koje je nakon bankrota morala da spasava država poput velike i važne, banke "Monte Dei Paski di Siena", podržavljenje je bio način da se povrati poverenje klijenata i građana.

Motivi za de-privatizaciju je po oceni medija, namera politike da se preduzeća i kompanije od vitalnog interesa, kao sto je slučaj sa telekomunikacijama, stave pod kontrolu države.

- Čini se da je proteklih dvadeset godina služilo da nam pokažze nesposobnost italijanskog kapitalizma da upravlja firmama efikasno, uz dobit i poštovanje građana - piše u komentaru portala Radio Kopra.

Ono što zabrinjava, zaključuje se, je što nema plana niti kriterijuma kako upravljati sektorima koji su od strateške važnosti za zemlju".

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>