• 2
 ≫ 

Preko trnja do zvezda: Ovi fudbaleri su počeli od nule, a sada broje milione

 ≫ 

Svi su planetarno poznati - počev od Dijega Maradone do Kristijana Ronalda

  • 2
Kristijano Ronaldo Kristijano Ronaldo / Foto: AP/Tanjug

Oni nisu imali imućne roditelje, a neki čak ni adekvatnu edukaciju, ali su zato danas mega popularni, imaju status "bogova" u svetu fudbala i zarađuju enormne količine novca.

Da li su siromaštvo i porodični problemi uticali na to da, isključivo svojim radom, trudom i zalaganjem grizu i gaze kako bi stigli do uspeha - ne znamo, ali jedno je sigurno: svako novo ime je sve zvučnije od prethodnog.

Dijego Maradona

Maradona je, po statusu koji uživa u svetu fudbala, definitivno nasledio čuvenog Pelea. Najveći fudbaler u istoriji rođen je u provinciji Buenos Ajresa (Vilja Fiorito), 30. oktobra 1960. Pre nego što je postao zvezda i dosanjao san o fudbalskoj legendi, Maradona je delio jednu sobu sa sedmoro braći i sestara.

Lokalci pamte da je išao bos, u pocepanoj odeći; nije bio sofisticiran, niti obrazovan, ali je kako kažu - živeo za fudbal. Sa 15 godina je potpisao prvi profesionalni ugovor, od čega je kasnije finansirao svoju porodicu. Pridružio se FK Barselona kada je imao 21. godinu, za šta je bio rekordno plaćen.

Dijego Armando Maradona Dijego Maradona / Foto: Guliver/Gustavo Garello/Jam Media/Getty Images

Zlatan Ibrahimović

Švedski fudbaler, poreklom iz Bosne i Hercegovine, rođen je 3. oktobra 1981. godine, a trenutno je napadač u klubu iz Milana (Italija). Odrastao je u okolini Malmea, a sa ocem je tek u kasnijim godinama uspostavio dobar odnos, budući da je stariji Ibrahimović dugo imao problema s alkoholom.

Zlatanovi roditelji su se rastali kada je on imao samo dve godine, a svoj potencijal je razvijao igrajući fudbal s drugarima u svom rodnom gradiću. Poznat je po svom buntovnom stavu, pa je škola koju je pohađao čak angažovala posebnog učitelja koji će raditi s njim.

"Želeo sam da se suprotstavim celom svetu i pokažem svima koji su sumnjali u mene ko sam zaista", napisao je slavni napadač u svojoj autobiografiji.

Zlatan Ibrahimović Zlatan Ibrahimović / Foto: AP/Tanjug

Sadio Mane

Rođen je 10. aprila 1992. godine u veoma siromašnoj porodici u Senegalu; toliko siromašnoj da porodica nije mogla sebi da priušti ni osnovno obrazovanje. Ovaj fudbaler je pravi primer za uspeh postignut "preko trnja do zvezda", a svoju ljubav prema ovoj igri pokazivao je od malih nogu.

Kada je imao 15 godina, slučajno ga je primetio skaut iz Francuske i poveo sa sobom. Iako danas zarađuje milione, nije zaboravio svoje poreklo i redovno pomaže ljudima iz Senegala i ostalih zemalja. Dao je novac da se izgrade škole, stadioni, a osim toga - svakog meseca daje 70 evra svim ljudima iz jedne siromašne senegalske regije.

sadio mane Sadio Mane / Foto: Tanjug/Ap

Anhel Di Marija

Ovaj profesionalac je rođen pre 32 godine u Argentini, a takođe je odrastao u siromaštvu, kao mnoge njegove kolege. Odmalena je morao da radi kako bi podržavao svoju porodicu, a seća se da dugo sebi nije mogao da priušti ni kopačke.

Fudbal mu je definitivno promenio život, ali nerado priča o svom putu do uspeha, jer je zajedno sa dve sestre morao da radi već sa 10 godina.

Inače, kao mali je imao problem s hiperaktivnošću, zbog čega su njegovi roditelji potražili lekarsku pomoć. Savet je bio da samo sport može da mu pomogne na putu do izlečenja, i tako je sve krenulo. Di Marija ima ugovor sa FK Pari Sen Žermen do 2021. godine.

Anhel di Marija Foto: Marko Jovanović

Luka Modrić

Rođen 9. septembra 1985, hrvatski profesionalni fudbaler koji igra za Real Madrid, nije imao lako detinjstvo. Rastao je usred ratnih previranja i u lošoj finansijskoj situaciji, pa je veći deo detinjstva proveo s babom i dedom. Ubrzo je morao da napusti rodno mesto.

Odmalena je bio fasciniran fudbalom. Iako je, kako kažu, kao dete bio sitan, nizak i mršav, imao je veliki potencijal i sve što je potrebno za dobre veštine na terenu. Pre osam godina se preselio u prestonicu Španije, što je bio vrhunac njegove karijere.

Dobitnik je nagrade "Zlatna lopta", 2018. godine.

FK real madrid - Alaves Luka Modrić (levo) / Foto: AP/Tanjug

Kristijano Ronaldo

Jedan od najpoznatijih i najplaćenijih fudbalera današnjice, rođen je pre 35 godina u Portugalu. Njegova porodična priča je dobro poznata javnosti, budući da mu je otac bio alkoholičar, a majka je morala da brine o njemu i starijim sestrama, s ograničenim finansijama.

Majka Dolores je radila kao kuvarica, a Ronaldov tata je bio baštovan pri opštini. Kristijano je morao da deli jednu sobu s mamom i sestrama, a izbačen je iz škole kada je imao 14 godina, jer je nastavnika za kojeg kaže da ga nije poštovao - gađao stolicom.

Kako bi podržao porodicu, razmišljao je da počne da radi, ali mu je majka rekla da je bolje da umesto toga sledi svoj san i postane uspešan fudbaler. Iz rodnog mesta je otišao u Lisabon vrlo mlad, a 2003. je potpisao ugovor s Mančester Junajtedom.

Juventus, Napoli Kristijano Ronaldo / Foto: Tanjug/AP

Video: Pogledajte nestvaran koš koji je Kristijano Ronaldo dao nogom: Majstor je majstor

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>