• 14

Kreću pregovori: Da li će radnici u Srbiji dobiti veći minimalac?

U toku je anketa o minimalnoj ceni rada

  • 14
Novac, dinari, novčanik

Foto: Shutterstock

Ove godine, uobičajeno u septembru u okviru Socijalno ekonomskog saveta Republike Srbije razmatraće se visina minimalne cene rada. 

Sastanci i pregovori sa sindikatima otpočinju  tokom avgusta.  Ova godina je posebno značajna za privrednike i zbog krize koja je izazvana virusom COVID-19.

Upravo zbog toga i Unija poslodavaca sprovodi istraživanje kako bi sagledala stavove privrede po pitanju minimalne cene rada.

Podsetimo, poslednji put cena minimilaca u Srbiji, korigovana je prošle godine. Tada je usaglašeno da se ccena rada poveća za 11,1 odsto, pa je minimalna mesečna zarada od tada 30.022 dinara umesto pređašnjih 27.022 dinara.

Pregovori između predstavnika vlade, sindikata i privrede ni prošle godine nisu bili laki i sporilo se i oko 1.000 dinara. 

Da li će ove godine imati prostora za uvećanje, ostaje da se vidi posle završetaka pregovora za koje se očekuje da će trajati bar mesec dana. 

Video: Da možete da birate koliku biste sebi platu dali?!

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    Sto ste svi ljuti na privatnike? Ne mogu se svi stavljati u isti koš. Kao što nisi ni svi radnici isti nisu ni vlasnici firmi isti. Ja npr radim kod privatnika plata je odlična radi se ali si plaćen kako treba. Na kraju svake godine svi radnici dobijaju 13 platu. Odmor je jedino kolektivni jer zavisimo od drugih firmi pa ne možeš bas da biras. Ali slobodne dane bolovanja možeš kada god hoćeš. Sada za vreme ove izolacije niko nije otpušten niti je smanjena plata. Manje je se radilo čak jedan period se nije i radilo ali smo svi primali redovne plate i plus minimalac od države. Prosto nisu svi privatnici ljudi nas direktor i vlasnik je izašao i rekao da se ne brinemo hoće li ko dobiti otkaz ili oko plata. I da će se pobrinuti da svi redovno sve primaju. A to nije lako sobzirom da je pre svega ovoga kupljeno bas dosta stvari od mašina do obične opreme. Neko uzima sebi u džep dok neko kao što je kod nas slučaj skoro sve ulaze u firmu.

  • Dunja

    Sramota, mnogo male plate! A sve skupooo standard kao u EU a plate katastrofaaaaa

  • Voja

    Od čega da im plate niko ništa ne proizvodi Još ako kukuruz ne rodi nećemi imati ni za penzije

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke