• 20

Voda, mleko i 2 grama kafe: Da li previše plaćamo nes u kafiću?

Ljubitelji ovog napitka se, kako saznajemo sa nekoliko strana, sve više okreću nes kafi iz svoje kuhinje, dok u gradskim lokalima poručuju espreso, kapućino ili sok

  • 20
Devojka pije nes kafu u kafiću

Foto: Shutterstock

Iako je Nescafe brend popularne pržene mešavine Arabike i Robuste, kada sednemo u kafić uglavnom zatražimo nes kafu - kao posebnu vrstu, ne misleći na proizvođača.

Ovaj napitak je planetarno popularan, mada se ne služi u svim objektima, naročito u specijalizovanim kafeterijama. Ipak, činjenica je da gotovo svaki kafić u ponudi ima nes: topao, hladan, sa šlagom ili bez njega, s ukusima, sirupima i tome slično.

Ali, da li ovaj napitak zadovoljava kriterijume konzumenata?

Naša sugrađanka je pre izvesnog vremena poručila nes kafu u poznatom restoranu, u centru Beograda, a kao veliki ljubitelj ove vrste kafe nije mogla da "zažmuri" na ono što je dobila.

Iz razgovora s konobarom je saznala da oni u jednu veliki staklenu čašu, od nekih 4-5 dcl, stavljaju jednu kesicu Nescafe kafe od 2 grama.

Ostalo čine voda i mleko, a tako mala količina kafe se u toj mešavini praktično i ne oseti. Gotovo je neverovatno da kafići ne uzimaju velika pakovanja kafe, a dobro je poznato i da je ta kafa boljeg kvaliteta, jer nije sitno samlevena kao ona iz kesice, pa bude kremastija ako se dobro umuti.

Inače, pakovanje od 100 kesica Nescafe kafe od 2 grama košta 1.200 dinara, što znači da jedna kesica košta 12 dinara. Kada tome pridodamo optimalnu količinu mleka potrebnu za nes (litar je u proseku 90 dinara), dolazimo do zaključka da nes koji popijete u kafiću - košta manje od 50 dinara.

Minimalna cena nes kafe u većim gradovima je 150 dinara, ponegde se može naći i za 120 dinara, ali cena ide i do 250 dinara. Računica je jasna.

Svakako da u popijeni nes "ulazi" i cena zakupa prostora, usluge, održavanja, plaćanja radnika, ali se čini da je klijent s nes kafom najviše na gubitku, jer bolju varijantu može da napravi kod kuće, za razliku od, recimo, espresa ili kapućina - za koje su mu potrebni kvalitetni aparati.

Čak i ceđena pomorandža koja dostiže cenu od 300 RSD deluje kao bolji "dogovor", ako je reč o optimalnoj meri i čisto isceđenom voću, bez prisustva vode.

Video: Ma, koji Starbaks... Oni prave kafu koja sija

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola8989

    I biftek je jeftiniji kući :) svuda u svetu ugostiteljski objekti su luksuz. Tako da suludo je raspravljati o cenama. Dođeš,poručiš,uživaš neko te služi,to se plaća i uvek se plaćalo.

  • miki

    odlazak u kafic ili restoran nije obavezan, tamo idemo svojom voljom i treba cena da bude tolika mozda cak i skuplja moraju ljudi da cene svoj rad.

  • Natasa

    Kafic placa zakup lokala, dazbine, reklamu, osoblje...to je nesto sto se ukljucuje u cenu. Ako hoces da te neko sluzi u gradu umesto da sedis kuci i drzis dzezvu to kosta

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke