• 6

Skandal na pomolu: Pretres u fabrikama, šta su ugrađivali u "fijat", "alfu" i "džip"?

Istrage koje se sprovode u Nemačkoj, Italiji i Švajcarskoj fokusirane su na pojedince u jednoj međunarodnoj automobilskoj kompaniji

  • 6
Dizelaši, automobil

Foto: Shutterstock

Nemački istražni organi obavljaju pretres u poslovnom prostororu Fijat Krajslera (FCA) i kompanije CNH Indastrijal u okviru međunarodne istrage vezane za prevare o emisijama štetnih gasova iz vozila, javlja Rojters.

Cilj istrage je, dodaje britanska agencija, otkrivanje ilegalnog softvera u motorima za lažiranje podataka o emisiji gasova koji se možda koristi u vozilima FCA - Fijatu, Alfa Romeu i Džipu, kao i u kamionima Iveco kompanije CNH Indastrijal.

Tužilaštvo u Franfurtu je saopštilo da su istrage koje se sprovode u Nemačkoj, Italiji i Švajcarskoj fokusirane na pojedince u jednoj međunarodnoj automobilskoj kompaniji i jednom međunarodnom proizvođaču komercijalnih vozila, ali nije imenovalo kompanije o kojima je reč.

Portparol FCA je, međutim, izjavio da su istražitelji posetili jedan broj poslovnih prostorija ove grupacije u Evropi uz zahtev sudija da im se pomogne u istrazi u Nemačkoj, dodajući da kompanija u potpunosti sarađuje sa vlastima.

Kompanija CNH Indastrijal je poslala saopštenje slične sadržine u kojem je potvrdila da su nemački inspektori posetili jedan broj njenih kancelarija u Evropi po nalogu nemačkih sudija i da u potpunosti sarađuje sa vlastima.

FCA i CNH Indastrijal su pod kontrolom holding kompanije Eksor, čiji je vlasnik italijanska porodica Anjeli.

Frankfurtsko tužilaštvo tvrdi da je potencijalno ilegalan softver otkriven u Multidžet motorima od 1,3 litra i 1,6 litara koji se koriste za vozila Alfa Romeo, Džip i Fijat, kao i u komercijalnim dizel motorima koji se koriste za teretna vozila Iveco i Fijat, navodi Rojters.

Video: Tristać je bio jugoslovenski Mercedes, šmekerska limuzina koju su sanjali mnogi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pirke

    22. jul 2020 | 16:36

    Ma samo izvadi DPF i teraj

  • Gordi

    22. jul 2020 | 17:31

    Nemci istražuju a oni su lažirali za svoja vozila u SAD!

  • Voja

    22. jul 2020 | 16:31

    Dvaput kupujem novog fiata gore podvale od talijana nema radi do isteka garancije posle kuku lele šta me snadje

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>