• 0
 ≫ 

Ima li para od uzgajanja tuja? Smaragd drvo od 1,5 metara ide do 1.000 dinara, a veoma je otporno

 ≫ 

Ova biljka se kod nas naziva još i "zeleni bedem" i krasi mnoga dvorišta širom Srbije

  • 0
tuja

Foto: Pixabay

Tuje su, verovatno, najrasprostranjeniji četinar kod nas, a dobrim delom zato što su zahvalne: podnose rezanje, govoto sve uslove, a i vrlo su dekorativne. Najčešće se koriste za formiranje žive ograde.

Mnoga srpska dvorišta ukrašena su tujama raznih vrsta, od smaragdne (Smaragd), preko stubaste (Columna) i istočne (Orientalis), pa do džinovske tuje (Plicata).

S obzirom na to da je ova biljka tražena i relativno laka za održavanje, uzgajanje tuja može biti dobar biznis, ali ne očekujte profit preko noći. Takođe, morate joj posvetiti određenu negu, odnosno zalivati je redovno.

Od dana sadnje, treba da prođe godinu i po do tri, kako bi tuja dostigla odgovarajuću veličinu, to jest kako bi bila spremna za prodaju.

Prilikom sadnje, najvažnije je kakva je klima samog regiona, zatim bitni su kvalitet i dubina zemljišta. Tuja najbolje uspeva na dubokim, dobro dreniranim zemljama, a u letnjim mesecima zadržava određenu količinu vode. Plitka, skeletna i peskovita zemljišta nisu njeno pogodno tlo.

Na primer, smaragdna tuja raste do 3 metra, otporna je na skoro sve vremenske uslove, a idealna za dekoraciju ili pojedinačnu sadnju. Pakovanje od 50 semenki tuje može se naći već za 2,5 evra, dok se recimo stara sorta tuje kotira ovako: 10 semenki - 200 RSD.

tuje, dvorište

Tuje su "zeleni bedemi" / Foto: Pixabay

Tuja se lako uzgaja iz semena, a seje se u kontejnere ili čaše, i prekriva se slojem zemlje oko pola santima. Zaliva se, ali ne preterano, ipak, zemlja mora uvek biti vlažna. Presađivanje se odvija bez problema i po potrebi, kada data posuda postane tesna, a ovo su cene tuja na tržištu, u zavisnosti od veličine i visine:

Smaragdna tuja od 1,5 do 1,7 metara ide od 5 do 8 evra.

Mlada sadnica stubaste tuje, visine od 10 do 20 cm, košta 50 dinara.

Smaragd tuja u saksiji, visine od 40 do 50 cm, može se naći za 250 dinara.

Ukratko, ako kupite 50 tuja visine 10 cm, po ceni od 50 dinara, to ćete platiti - 2,500 dinara (oko 20 evra). Uz pravilno održavanje, trud i ulaganje, kroz neko vreme, kada tuje dostignu određenu visinu od recimo metar, koji se kotira čak do 6 evra, zarada je 300 evra.

Video: Njive u zapadnoj Srbiji nisu idealne samo za maline: Proizvođači pšenice zadovoljno trljaju ruke

(B.Đ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>