• 0

Kako da podignete novac sa računa, a imate koronu? NBS spremila nova pravila

Na ovaj način može se isplatiti najviše 100.000 dinara mesečno, odnosno iznos efektivnog stranog novca u toj protivrednosti

  • 0
kredit, biznis, banka

Foto: Shutterstock

Narodna banka Srbije (NBS) donela je Instrukciju o načinu privremene isplate novčanih sredstava s dinarskih i deviznih tekućih računa korisnika platnih usluga i pružanja usluge novčane doznake, imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, saopšteno je danas iz NBS.

Ovom instrukcijom određenim kategorijama korisnika platnih usluga omogućeno je da zahtevaju isplatu novca i na osnovu jednokratnog punomoćja koje ne mora biti overeno kod javnog beležnika, a koje bi banci podnelo ovlašćeno lice, uz obavezu stavljanja na uvid originalnih važećih ličnih dokumenata i lica koje je izdalo punomoćje, i lica koje je tim punomoćjem ovlašćeno da zahteva isplatu s računa.

Na ovaj način banke su dužne da omoguće isplatu s računa korisniku koji je navršio 55 ili više godina života, ili je u pitanju lice kome se pružaju usluge smeštaja za odrasle. Ova instrukcija se odnosi i na lica koja su radi lečenja smeštana u zdravstvenu ustanovu, ili su u pitanju lica kojima je oduzeta poslovna sposobnost. Takođe se odnosi i na osobe koje su lišene slobode, ili na lica kojima nije izdata platna kartica.

Za ostale kategorije korisnika, banka, ako tako sama opredeli, može u skladu sa sopstvenom procenom rizika od zloupotreba i prevarnih radnji primeniti odredbe ove instrukcije i u drugim slučajevima kada proceni da je to posebno opravdano.

Na ovaj način može se isplatiti najviše 100.000 dinara mesečno, odnosno iznos efektivnog stranog novca u toj protivrednosti. U taj iznos se ne uračunava novac koji se isplaćuje s računa korisnika po osnovu penzije, kao ni novac koji je na tekući račun korisnika prenet po osnovu drugih davanja javnih sredstava, recimo naknada za slučaj nezaposlenosti, kao i dečji dodatak.

Novac dinari

Foto ilustracija: Shutterstock

Punomoćje se može dati na obrascima koji su odštampani uz ovu instrukciju, u formi koju utvrdi banka ili u slobodnoj formi, pri čemu punomoćje obavezno sadrži podatke iz tog obrasca i ne mora biti overeno kod notara.

U skladu s procenom rizika od zloupotrebe i prevarnih radnji, banka može upotrebom sredstava za komunikaciju na daljinu proveriti podatke korisnika i ovlašćenog lica i potvrditi autentičnost punomoćja.

Nacionalna banka naglašava da je reč o "privremenom načinu isplate novca s računa korisnika", koji je pre svega uslovljen trenutnom epidemiološkom situacijom u zemlji.

S obzirom na to da se u slučaju podnošenja jednokratnog punomoćja za isplatu novca ne zahteva overa tog punomoćja od strane javnog beležnika, neophodno je da ovlašćena osoba podnese banci na uvid važeće lične dokumente.

U vezi pružanja usluge novčane doznake, NBS savetuje korisnike da pri slanju novčane doznake kao primaoca navedu osobu za koju su uvereni da će zaista moći lično da se pojavi u prostorijama pružaoca platnih usluga, čime je davanje dodatnog jednokratnog punomoćja izlišno, a rizici od prevarnih radnji i zloupotreba mnogo manji, navodi se u saopštenju.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke