• 31
 ≫ 

3 najvažnije stvari koje Srbija finansira u R. Srpskoj: Nije samo aerodrom kod Trebinja

 ≫ 

"Aerodrom bi imao veliki značaj za dve zemlje"

  • 31

Srbija je zainteresovana za zgradnju aerodroma kod Trebinja, kojim bi upravljava u narednih 30 do 35 godina, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je istakao da bi to bilo do značaja i za Srbiju i za Republiku Sprsku.

- Razmišljamo o izgradnji aerodroma u Hercegovini, između Trebinja, Bileće i Gacka, da upravljamo njime na jedno 30, 35 godina. To je novi projekat u koji krećemo, počeće pregovori dveju vlada o tom projektu. U ovom projektu nema profita, ali je veoma važan. Aerodrom će biti smešten negde kod Trebinja, gde bude bilo mesta da se izgradi. Spremni smo da uložimo značajan novac i da zaposlimo ljude iz Republike Srpske- istakao je Vučić i dodao da se razgovaralo i o auto-putu i novom mostu.

Dodao je da su mu i predstavnici MTU, nemačke kompanije koja počinje gradnju fabrike motora u Staroj Pazovi, preneli da je to jedini biznis koji ima posao za 60 godina.

U ponedeljak kreće tim iz Srbije da vidi lokaciju i gde i kada bi moglo da se gradi, najavio je on.

Vučić je istakao da Srbija ulaže u RS, naročito kada je reč o dotiranju plata i ulaganja u infrastrukturu.

- Ssrbija će, ako bude potrebe, pružiti dodatnu finansijksu injekciju Republici Srpskoj. Koliko možemo obaveza je da pomognemo, čuvajući najbolje odnose sa BiH i poštujući Dejtonski sporazum - naveo je.

U protekle tri godine, podsetio je, Srbija je doznačila 53,2 miliona evra.

Srbija finansira, kako je kazao, projekte u 48 jedinica lokalne samouprave u RS, i gotovo svim jedinicma lokalne samouprave u drugim delovima BiH sa srpskom većinom.

Srbija je prihvatila obavezu da most preko Save izgradi samostalno, a to košta 142 miliona evra. Mi smo spremni da u najvećem delu preuzmemo obavezu na sebe izgradnju autoputa do Bijljine da time drugi grad po veličini u RS spojimo sa Beogradom i Novom Sadu - objasnio je on.

Predsednik Vučić je tokom posete razgovarao sa najvišim predstavnicima Republike Srpske

Video: Nevidljive nebeske oči Vojske Srbije: Ovo su dronovi koje koriste naše snage

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mao

    23. jul 2020 | 13:23

    Nemam nista protiv, samo me zanima kad ce se izgraditi aerodrom kod Novog Sada?

  • РВ

    23. jul 2020 | 13:45

    Шта ће 3 аеродрома код Требиња? 1 је направио Додик, други бизнисмен Драшковић и сада да Србија прави трећи. Стварно што је много много је.

  • CH

    23. jul 2020 | 15:17

    U moje selo bi se reklo:pravis dete u tudju zenu.To je Federacija Bosna i Hercegovina.Samostalna suverena zemlja tri entiteta.Zasto pravimo tamo?Sutra ce neki Bekir da prisvoji taj aerodrom a mi necemo moci nista da uradimo.Ili idemo u rat ili placemo kao i do sada.Glupa investicija.Kao da Srbija nema gde da ulozi pare pa ulaze van granica svoje zemlje.To je nekakav Dodikov posao veka.Oprez . . .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>