• 9

Recept za oporavak: Grčka želi samo jednu grupu stranaca, i to zauvek. Da li joj pripadate?

Jedna od omiljenih destinacija Srba ima malo drugačije planove u odnosu na neke druge zemlje Starog kontinenta

  • 9
asos, kefalonija, grčka

Kefalonija, Grčka / Foto: Pixabay.com

Grčka, prema mišljenju mnogih, igra u kontra smeru u želji da privuče goste i oživi ekonomiju: ne želi mlade studente i preduzetnike pune ideja, već penzionere iz evropskih zemalja, kojima nudi značajne poreske olakšice.

Kako kaže Atina Kaliva, šefica odseka za poresku politiku grčkog ministarstva finansija, a prenosi Gardijan, njihova logika je vrlo jasna: žele da se penzioneri iz raznih zemalja Starog kontinenta - trajno presele u Grčku. Ova nacija igra na kartu dobre klime i prelepe prirode, mora, zelenila.

Kako je dalje pojašnjeno, Inicijativa navedena u Nacrtu zakona koji će ove nedelje biti predstavljen u parlamentu, predlaže jedinstvenu stopu poreza na dohodak od sedam odsto za strane penzionere, ako postanu poreski obveznici Grčke. Ta Inicijativa bi važila narednu deceniju.

Prema rečima Kalive, cilj je proširenje poreske osnovice države, a ta zemlja se nada da će penzioneri imati koristi od ove neobične ponude.

Dakle, dok ostale države privlače mlade da uče, rade i doprinose njihovim ekonomijama, Grčka ima suprotnu politiku. Doduše, Lisabon (Portugal) je ponudio sličnu opciju za privlačenje stranih penzionera, garantujući isplatu penzija bez poreza na 10 godina.

Kako se navodi, ulaganja penzionera su minimalna: iznajmljivanje ili kupovina kuće.

Španija je takođe poznata po tome što je postala dom mnogim penzionerima iz Skandinavije koji ceo život "pate" za suncem i toplom klimom, a osim toga - troškovi života u Španiji su im sada drastično niži.

Neke evropske zemlje su negodovale zbog ovakvog "programa" za penzionere, te optužile Portugal da vodi diskriminatorski poreski režim. I sami Portugalci su burno reagovali, pa je glavni grad te zemlje najavio uvođenje poreza od 10 odsto na prihod od penzija iz inostranstva.

Gardijan dalje piše da vlast u Grčkoj želi da stvori brend GRČKA, kao i da penzioneri, koji po pravilu ne rade, nikome nisu pretnja niti konkurencija.

Osim dokaza o penzijskom statusu, kandidat za ovaj program mora da potiče iz zemlje koja uživa ugovor o dvostrukom oporezivanju s Atinom i mora da pristane da živi u Grčkoj više od šest meseci svake godine.

Inače, procena je da je, tokom dužničke krize, pola miliona Grka napustilo zemlju u potrazi za boljim životom.

Video: Bogata istorija i snažno prijateljstvo sa Srbima: Evo zašto morate da posetite Krf

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzedaj

    23. jul 2020 | 21:16

    Uskoro ce da im dodju Turski penzioneri a i oni mladji,.😂😂😂😂😂😂😂😂

  • Ja

    23. jul 2020 | 18:26

    Kako se u tom slučaju organizuje zdravstvena zaštita?

  • Kiza

    23. jul 2020 | 18:06

    Hoce bogate ljude koji ce da ostave novac u Grckoj a ne ove nase paradajz turiste koji dodju sa punim gepekom hrane. Cast izuzecima kojih je bas malo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>