• 16
 ≫ 

Prva reakcija privrednika na nove mere: Svakom našem radniku po 18.000 dinara, pozdravljamo

 ≫ 

Za privrednike je novi korona minimalac i najvažnija mera, pored mogućnosti moratorijuma i odlaganja poreza

  • 16
Novac, pare dinari Foto: Shutterstock

Vest da je država našla način da izdvoji direktna novčana sredstva za privredu i zaposlene u vidu drugog paketa mera pomoći, nikog nije ostavila ravnodušnim.

Za poslodavce, kako kažu za naš portal, mera minimalca je posebno važna i gotovo da niko sinoć nije ostao a da nije bio iznenađen najavom o novoj pomoći.

Posebno što se u poslednje vreme govorilo da država "nema ćup iz kog će sipati novac", i da se potencijalno može govoriti samo o sektoriskim merama.

Država će za jul i avgust za preduzetnike i sve radnike mikro, malih i srednjih preduzeća isplatiti 60 odsto od minimalca, odložiće za još mesec dana plaćenje poreza i doprinosa i pokreće novi projekat "Moja prva plata".

To je, kao mere novog paketa podrške privredi u cilju suzbijanja ekonomske krize koju je izazvala pandemija virusa korona najavio  predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prva najavljena mera primenjivala bi se dva meseca. Prva isplata išla bi 10. avgusta, a druga u septembru.

Dobra vest za privrednike

To je, za privrednike i najvažnija mera, pored mogućnosti moratorijuma i odlaganja poreza.

- Znači nam mera koja se tiče pokrivanja dela zarade za zaposlene. Minimalac je preko potreban, privredne aktivnosti su gotovo stale, a mnoge su smanjile kapacitete na 20, 30 odsto. Tih 60 odsto minimalaca biće velika pomoć i pozdravljamo takvu meru - kaže za Telegraf Biznis Andreja Brkić, predsednik Izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije (UPS).

Otkazi pljušte širom sveta, da li su mladi u većem problemu nego stariji? Foto: Shutterstock

Kako je naveo, Unija i jeste insistirala na novim merama, ali nije tražila minimalac, jer je nije bilo izgleda da će isti opet biti moguć. Kako navodi, poslodavci pozdravljaju ako se našlo prostora u budžetu.

- Spremili smo i mi zahteve koje danas šaljemo Ministarstvu rada i premijerki. Nismo tražili minimalac jer su svi pokazatelji govorili da minimalca dodatnog neće biti. I mi smo se iznenadili sa tom informacijom - dodaje Brkić.

Prema njegovim rečima, naplata PDV jeste bila dobra, što može biti jedan od izvora sredstava za nove mere, možda čak i neki EIB kredit, ali ukazuje da se takvi krediti uglavnom ne povlače u ovim okolnostima.

Dodatno, u Uniji koja je i deo Socijalno ekonomskog saveta, smatraju da treba više da se uključe u razgovore jer su svakodnevno "na terenu".

Brkić ističe i da je trenutno jedan od najvećih problema za firme neplaćanje od strane dobavljača.

Nova pomoć države u vidu isplate 60 odsto minimalca, praktično bi značila da će država bi svakom radniku zaposlenom kod preduzetnika, kao i u mikro, malom i srednjom preduzeću, dati po 18.000 dinara, koliko i iznosi 60 odsto minimalne mesečne zarade. Odnosno oko 155 evra.

Video: Stanić: Prvi paket mera je bio sistemski, jedan od naših zadataka je da informiše vladu o stanju

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Svelopov do Lopova!!!

    23. jul 2020 | 14:57

    Kod nas u firmi, takoreci porodicna fima, gde je svako svoj, gazda za svojoj deci daje minimalac, a nama rodjacima daje K....! Ti minimalca ukuono 91100din, kazda kaze podignite pare i donesite meni! To su moje pare, to je drzava meni dala! Kako je drzava mogla dati njemu, kada je sa KOVID racuna rasporedjeno na nase racune, kako taj novac moze biti njegiv?! A ugledan je gazda, u Pazaru vazi za jenog od velikuh gazdi dobro snabdevene knjizare, covek koji ima 5,6 stambenih zgrda, kojem je vozni par preko 150000e u dva auta!!! A radniku mucak!!! E bedan li si zivote i drzavo truhla!!!!

  • Radnik

    23. jul 2020 | 14:50

    Znaci bez komunizma nista,cim drzava uskace da pomogne privatnom biznisu to vise nije kapitalizam

  • Moravac

    23. jul 2020 | 17:00

    Znaci opet ce privatnici stavljati novac u svoj dzep netreba davati velikim trgovinama i fabrikama Stocne hrane jer se oni razbivaju od posla treba pomoci ugostiteljstvo i turizam oni nemaju prihoda

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>