• 3

Bezosovo bogatstvo premašuje BDP Mađarske, Ukrajine i Katara

Tvorac Amazona sada "beži" Bilu Gejtsu, drugom najbogatijem čoveku na svetu, za čak 71 milijardu dolara

  • 3
Jeff Bezos, Džef Bezos Džef Bezos / Foto: Tanjug/AP

Najbogatiji čovek na svetu, Džef Bezos, kako smo već pisali - postavio je novi rekord u dnevnoj zaradi i tako povećao svoje bogatstvo u jednom danu za 13 milijardi dolara.

On sada ima neverovatnih 189 milijardi dolara, ali neke zanimljive činjenice sigurno niste znali.

Svoju imperiju je uvećao tokom pandemije korona virusa, jer su milioni ljudi bili u karantinu i poručivali onlajn sve što bi inače kupovali u radnjama: od uređaja, preko knjiga, pa do odeće. Iako je korona kriza mnogima razorila poslovanje, Bezosu je i te kako išla na ruku.

Vrednost Amazonovih akcija je od početka godine porasla za 70 odsto, a samo ovog ponedeljka - njihova cena je skočila za osam odsto, na rekordnih 3.197 dolara. Možda vam ove cifre ne znače mnogo, ali šokantni podaci tek slede.

Bezos, koji je pokrenuo Amazon u svojoj garaži davne 1994. godine, poseduje 11 odsto udela u kompaniji, kao i vlasništvo nad kompanijom koja se bavi svemirskim putovanjima "Blue Origin", odnosno nad Vašington Postom.

Osnivač Amazona trenutno ima toliko novca da njegovo bogatstvo premašuje BDP Mađarske, Ukrajine i Katara, a pretenduje da premaši i BDP Grčke, odnosno Novog Zelanda, koje je Svetska banka rangirala kao 51. i 52. najveću ekonomiju sveta.

Bezos sada "beži" Bilu Gejtsu za 71 milijardu dolara.

Video: Štrajk u italijanskoj ispostavi Amazona: Ljuti jer ih kompanija ne štiti od korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>