• 2

Privrednici: Državna podrška za brži oporavak i nova radna mesta

Čadež je istakao da će se ovom merom sačuvati proizvodna industrija

  • 2
Marko Čadež, Predsednik Privredne komore Srbije

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je da će se nove mere pomoći privredi koje je najavio predsednik Aleksandar Vučić pokazati kao jedna od najvažnijih odluka za očuvanje srpske privrede i da će sačuvati kičmu malih i srednjih preduzeća.

- Niko nije mogao da pretpostavi kako će se situacija sa pandemijom kretati. Privreda je odmah osetila negativne posledice pogoršanja epidemiološke situacije. Vlada i državni vrh reagovao je trenutno odmah produžavanjem mera kako bi sačuvao kičmu malih i srednjih preduzeća, kao i cele privrede - istakao je Čadež gostujući u Dnevniku RTS-a.

Čadež je dodao da će se ovom merom sačuvati proizvodna industrija.

Podsetio je i na primer SAD gde se usled pandemije koronavirusa, kako je rekao, urušio lanac dobavljača.

- Ovo je hitna intervencija prouzrokovana situacijom koju imamo na terenu. Ove mere održavaju našu ekonomiju i čuvaju je u odnosu na ono što se dešava sada, a onda ćemo ići dalje da vidimo kako da generišemo rast, pomognemo izvoznicima... - rekao je Čadež. Govoreći o sledećim koracima koje treba preduzeti, Čadež kaže da očekuje hitnu pomoć turizmu i putničkom saobraćaju pošto su u uslovima pandemije praktično izgubili tržište.

- Želimo da uvećamo udeo naših kompanija kao dobavljača izvoznika, tako što cemo im pomoći da se sertifikuju i tako unaprede kontrolu kvaliteta kako bi bile spremne da učestvuju u tom lancu i budu konkurentne - rekao je Čadež.

On je ukazao da je anketa PKS-a pokazala da je 80 odsto ispitanih preduzeća sredstva koje su dobila od države iskoristila na likvidnost, a isto toliko ih je rešilo taj problem za narednih šest meseci, što je, ocenio je - velika stvar.

Govoreći o ideji da se produži moratorijum na kredite za fizicka i pravna lica, Čadež je kazao da ova mera praktično omogućava preduzećima "da dišu" i servisiraju obaveze.

Čadež ističe da je najveći izazov pred kompanijama ponovo osmišljavanje proizvodnje i poslovnih modela i tržišta na kojima će biti prisutnija nego pre, što je, kako je istakao, i globalni izazov.

Ocenio je da su domaće kompanije u prvom delu krize pokazale da su dosta fleksibilne i sposobne da prilagode svoju proizvodnju trenutnim potrebama.

Predsednik Aleksandar Vucić najavio je između ostalog, da ce država za jul i avgust za preduzetnike i sve radnike mikro, malih i srednjih preduzeća isplatiti 60 odsto od minimalca i za još mesec dana odložiti plaćanje poreza i doprinosa.

Video: Čadež: Razmatramo pokretanje fonda za pomoć najugroženijima

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • misa

    Zašto odlazete doprinose zašto ih ne smanjite kao nemacka ili da ih otpisete odakle ugostitelji i hotelijeri da plate svima je pao promen u manjim gradovima za 50 do 60% u tom smeru treba da ide pomoć za ugrozene

  • !!!!!!!!!!!!!

    Dje je brada ???

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke