• 0
 ≫ 

Prave čuda od starih flaša i japanki: Barovi na Baliju štede novac, dok vode računa o planeti

 ≫ 

Na ulazu u klub "Potato Head" nalazi se umetnička instalacija od 5.000 japanki, nađenih na plažama ovog prelepog ostrva

  • 0
Potato Head Bali

Potato Head, Bali / Foto: Shutterstock

Indonežansko ostrvo Bali ima posebna pravila za turiste: osim uobičajenog proveravanja oružja ili eksploziva, pregledaju se i plastične flaše za jednokratnu upotrebu koje tamo - nisu dozvoljene.

Ovakav pristup je usvojen kako bi naterao kupce da razmisle o životnoj sredini, a većina resorta na Baliju vodi održivu politiku i tako, ujedno, smanjuje troškove. Između ekologije i ekonomije bismo danas mogli da stavimo znak jednakosti.

Kompleks Potato Head (koji je privremeno zatvoren zbog pandemije) - svrstava se među najodrživija mesta u ugostiteljstvu zbog svojih "zelenih inicijativa", pa je tako osvojio i nagradu za najodrživiji bar u Aziji, 2018. godine. Takmičio se sa 50 rivala.

Svaki deo odmarališta osmišljen je radi održivosti i minimiziranja otpada.

Na primer, zadnja strana menija izrađena je od gume i japanki. Držači sapuna i kutije sa maramicama izrađeni su od stiropora, čepova za boce, krečnjaka i ostriga.

Potato Head Bali

Bar koji spaja lepo i korisno / Foto: Shutterstock

Vosak za sveće napravljen je isključivo od upotrebljenog ulja za kuvanje, a stakleni svećnjaci napravljeni su od starih boca za vino. Na ulazu u ovaj klub nalazi se umetnička instalacija od 5.000 japanki, nađenih na plažama Balija.

Iz Potato Head-a kažu da osim misije o očuvanju planete, vode računa i o štednji, budući da je svakodnevnih troškova mnogo. Njihov stav je da "potrošač danas zahteva autentičnost, a da ta autentičnost dalje traži održiva rešenja".

Samo 3 odsto od svog otpada koji imaju završi na deponiji, a uglavnom je reč o maramicama i wc papiru.

Maldivi su takođe najavili da će zabraniti svu plastiku za jednokratnu upotrebu do 2025. godine. Hoteli obično troše 20% svog prihoda od vode na kupovinu brendirane vode, ali tome dolazi kraj. Sada pune vodu direktno iz izvora i štede 18 odsto prihoda.

Video: Bili smo i uverili smo se: Grčko ostrvo na kojem turiste iz Srbije dočekuju kao bogove

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>