• 0
 ≫ 

Šesnaest godina dug spor: Erbas nudi ustupke za ukidanje američkih tarifa

 ≫ 

Trgovinske asocijacije predviđaju eskalaciju sukoba na jesen

  • 0
Airbus A330, avion, mesec, nebo, let Foto: Tanjug/AP

Evropski proizvođač aviona Erbas saopštio je da unosi izmene u svoju konačnu ponudu za ukidanje američkih tarifa i okončanje 16-godišnjeg spora sa SAD, u vezi sa subvencionisanim kreditima koje je dobio od vlada Francuske i Španije.

Kompanija je navela u saopštenju da je prihvatila da plati veće kamate na ta dva zajma koja je dobila kao podršku za razvoj svog aviona A350, koji je u upotrebu ušao 2015. godine, javlja Rojters.

Evropska unija i Francuska su ocenile da bi Erbasovo prihvatanje viših kamatnih stopa trebalo da reši spor sa Sjedinjenim Državama pred Svetskom trgovinskom organizacijom.

Iz EU su poručili da će ukoliko se to ne dogodi primeniti mere odmazde, odnosno sankcije.

"Ako nagodba izostane, EU će biti potpuno spremna da iskoristi svoja prava na sankcije", rekao je komesar za trgovinu Fil Hogan.

Na meti Sjedinjenih Država su se našli i ovi zajmovi u okviru najvećeg svetskog korporativnog trgovinskog spora, u kojem je istovremeno Evropa otpužila Vašington za podršku Boingu.

Svetska trgovinska organizacija (STO je prošle godine odobrila SAD-u uvođenje sankcija na evropske proizvode u vrednosti 7,5 milijardi dolara, jer subvencije Erbasu nisu u potpunosti povučene.

Trgovinske asocijacije predviđaju eskalaciju sukoba na jesen, kada se očekuje da će EU dobiti “zeleno svetlo” Svetske trgovinske organizacije da uzvrati SAD uvođenjem sopstvenih tarifa na američku robu zbog subvencija odobrenih Boingu.

STO je kritikovala i Evropu i SAD što su davale nezakonitu podršku svojim proizvđačima aviona. U poslednjih osam godina rasprava se uglavnom svodila na to da li dve strane poštuju presude STO-a donete u vezi sa mnogobrojnim žalbama.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>