• 0
 ≫ 

Ima li sigurne luke u doba korone? I najjače zemlje su pogođene, ali evo zašto će se oporaviti brzo

 ≫ 

Među njima su Švedska, Norveška, Danska

  • 0
Stockholm, Švedska, korona virus, mere, kafici, centar Stokholm, Švedska / Foto: Tanjug/AP

Zemlje sa severa Evrope važe za one sa dobrim standardom i prednjače po mnogo čemu na Starom kontinentu, a Švedska je početkom pandemije gotovo ceo svet šokirala svojim, naizgled, nonšalantnim stavom prema koroni: pozadina je, ipak, malo drugačija.

Nisu uvodili karantin, jer su igrali na ličnu odgovornost građana, s ciljem da se ujedno stekne kolektivni imunitet. Ne samo da se ovaj model isplatio, budući da je za sada oko 30 odsto Šveđana imuno na Covid-19, već je izbegavanje karantina uticalo na održavanje ekonomije i jačanje švedske krune.

Međutim, Švedska nije usamljena na listi zemalja koje će, verovatno, proći mnogo bolje od ostalih evropskih. Tu su još i Norveška, odnosno Danska.

U nedavnom istraživanju (od 21. do 23. jula), fokusiranom na privredu, učestvovalo je 29 ekonomista iz Švedske, 26 iz Norveške i 15 iz Danske, a zaključak je da će Švedska iskusiti pad privrede za 5 odsto, Norveška za 4,5%, a Danska za svega 4,3 procenata.

Ipak, iako se ovim zemljama smeši relativno brz oporavak, ovaj pad je ujedno i njihov najveći privredni poraz još od Drugog svetskog rata, kada govorimo o Švedskoj i Norveškoj, odnosno još od finansijske krize 2009. - kada je reč o Danskoj.

Šta kažu stručnjaci?

Saglasni su da su posledice pandemije na nordijske privrede znatno veće, nego što se očekivalo u aprilu, ipak, očekuju brzi preokret u 2021. godini, i to uz stope rasta koje su maltene u visini onih predviđenih za ovu godinu (pre korone), zahvaljujući postupnom ukidanju restrikcija i efektima fiskalnih podsticaja.

oslo, norveska Oslo, Norveška / Foto: Pixabay.com

Inače, ove tri privrede se temelje na trgovini, a izazov je što su najveći izvoznici, kao što su AB Volvo, Maersk i Equinor, osetno pogođeni krizom, koja je poremetila globalne lance snabdevanja.

Vlade i centralne banke Švedske, Norveške i Danske upumpale su novac u svoje privrede, kako bi suzbile negativne posledice Covida-19, i to se pokazalo kao efikasno.

Norveška centralna banka je u maju smanjila ključne kamatne stope na rekordno niske nivoe, dok je švedska banka zadržala nultu ključnu kamatnu stopu i značajno povećala program kupovine obveznica.

Ekonomisti dalje navode da će švedska privreda porasti za 3,9 odsto, norveška za 4%, a danska za 3,8 procenata. Ipak, i tamo je primetan porast nezaposlenosti, što se neće dovesti u red preko noći.

Kako se dalje ističe, za nordijsku regiju je vrlo važno kako će se oporavljati ostatak Evrope, SAD i Azija, budući da je zavisna od globalne privrede.

Video: Kuća izgrađena u gotskom stilu iz 19. veka na aukciji, a početna cena će vas iznenaditi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>