• 26

Mali: Imaćemo šest meseci mera koje pomažu privredu, do 10. avgusta prve isplate 60% minimalca

Skoro šest milijardi evra za dva ekonomska paketa, stabilne penzije i plate u javnom sektoru, nema smanjenja

  • 26
ISPLATA 100 EVRA MALI

Siniša Mali / Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Radi se o novom paketu mera, koji je usmeren ka privredi. Krećemo sa još dve minimalne zarade, tačnije sa 60 odsto od minimalca. Jedan će biti uplaćen do 10. avgusta, drugi već u septembru, i takođe jedan mesec oslobađamo one privredne subjekte, koji izraze želju, od plaćanja poreza i doprinosa na zarade, i plaćanja poreza na dobit - rekao je danas ministar finansija Siniša Mali, gostujući na TV Prva.

On je podsetio da je prvi paket mera, koji je krenuo u martu, podrazumevao 5,1 milijardu evra, te da su isplaćene sve tri minimalne zarade radnicima, i da je na tri meseca odloženo plaćanje poreza i doprinosa.

- Takođe, isplatili smo 100 evra pomoći svakom punoletnom građaninu Srbije koji se prijavio za tu pomoć - dodao je on.

- Ovaj novi paket mera, sa 60 odsto od dve minimalne zarade, čini oko 36 milijardi dinara. Oslobađanje od poreza i doprinosa obuhvata nekih 30 milijardi RSD, dakle, to je ukupno oko 66 milijardi dinara - naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, Srbija je jedna od retkih zemalja, koje će imati 6 meseci ekonomskih mera, koje podržavaju naše privrednike, a kriterijumi su ostali isti: uključena su mala, mikro, srednja, pa i velika preduzeća. Mere su usmerene ka onima koji su najviše pogođeni krizom, dodao je Mali.

Ministar kaže da je Srbija ekonomski stabilna i da je njen cilj da se privreda podrži odmah, a ne kasnije, "na odloženo".

- Nemamo ćup iz kog vadimo pare, ali još od 2014. godine imamo odgovornu ekonomsku politiku, za koju je presudno nekoliko faktora. Imali smo kredibilitet da se zadužimo za prvi paket mera, za drugi nećemo, zatim, imamo visoke stope rasta, smanjili smo nepotrebne troškove, uveli rebalans budžeta - naveo je Mali.

Video: Slede snajperski precizne mere podrške privredi: Istraživanje će pokazati koje konkretno

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    Zbog moratoriuma eurobanka MI povecala osnovni dug za 11609 Dinara tako da pomoc od drzave u visini 100e ide banci za kamatu zbog moratoriuma od tri meseca a pri tome niko me nije pitao Dali zelim moratorium.

  • Djape

    Pomognite poljoprivredu njima je pomoc najpotrebnija ako to ne ucinite sad sledece godine ce gradjani osetiti po cenama.Poloprivredni proizvodjaci nemogu stoku da prodaju nikom nema slavlja, svadba,skida se cena mleku.

  • Sima

    3 +2=6 Sedi 1.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke