• 0
 ≫ 

Oporavak će biti dug: Rusija spustila kamatnu stopu na istorijski najniži nivo

 ≫ 

Zvaničnici Centralne banke Rusije napomenuli su da će pomno pratiti reakcije finansijskih tržišta na unutrašnje i spoljne rizike

  • 0
novac, rusija

Foto: Pixabay

Centralna banka Rusije smanjila je kamatnu stopu na najniži nivo u istoriji, na 4,25 odsto.

U saopštenju se navodi da je zbog usporavanja ekonomskih i finansijskih aktivnosti u zemlji kamatna stopa smanjena sa 4,5 na 4,25 odsto. Navodi se i da su sveobuhvatne restriktivne mere, koje se uvedene u zemlji zbog pandemije, negativno uticale na ekonomske aktivnosti, te da će se ekonomski oporavak odvijati sporije.

Ove godine, očekuje se pad ruske ekonomije između 4,5 i 5,5 odsto, a odliv kapitala iz zemlje mogao bi dostići i 40 milijardi dolara do kraja godine.

Zvaničnici Centralne banke Rusije napomenuli su da će pomno pratiti reakcije finansijskih tržišta na unutrašnje i spoljne rizike.

Centralna banka Rusije je od početka 2015. postepeno snižavala kamatnu stopu, koja je tada iznosila 17 odsto, da bi u junu bila smanjena na 4,5 odsto.

U Rusiji je od početka pandemije zabeleženo 800.849 slučajeva zaraze korona virusom, uz 13.046 preminulih i 588.774 izlečenih.

Video: Stanić: Prvi paket mera je bio sistemski, jedan od naših zadataka je da informiše vladu o stanju

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>