• 2

MMF ocenjuje da su žene više pogođene krizom i teže će naći posao kada prođe korona

Zbog prirode posla, rad od kuće za mnoge žene nije opcija

  • 2
Žene Ekonomski jaz među polovima sve dublji / Foto: Pixabay

Pandemija korona virusa mogla bi da ugrozi napredak žena ostvaren tokom prethodne tri decenije, kada je reč o smanjenju ekonomskog jaza između dva pola, upozorava Međunarodni monetarni fond (MMF).

Privredni šok, izazvan zdravstvenom krizom, više pogađa žene nego muškarce, budući da su one više zastupljene u teško pogođenim sektorima usluga, maloprodaje, turizma i hotelijerstva, piše Seebiz.

- U SAD je između aprila i juna nezaposlenost žena bila za dva postotna boda veća nego kod muškaraca - kaže šefica MMF-a Kristalina Georgijeva.

Zbog prirode posla, rad od kuće za mnoge žene nije opcija. Podaci pokazuju da je to loša okolnost za 54% žena u SAD i 67% u Brazilu. One, osim toga, rade više neplaćenih kućnih poslova od muškaraca: oko 2,7 sati dnevno više, pokazuju MMF-ove procene.

Nakon ukidanja restriktivnih mera, ženama treba više vremena da nađu posao, kažu MMF-ovi zvaničnici, a devojke iz mnogih zemalja u razvoju su morale da napuste školu, kako bi radile i tako popunile kućni budžet.

Ipak, "dobro osmišljena politika podsticanja oporavka, mogla bi da ublaži negativne posledice krize na žene", kažu zvaničnici MMF-a i ističu dobre inicijative u Austriji, Italiji, Portugalu i Sloveniji, gde su uvedena prava na delimično plaćeno odsustvo za roditelje s malom decom.

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    26. jul 2020 | 17:03

    Prokletinja zvana mmf. Sve ste nas odveli u duznicko ropstvo.

  • Maca

    26. jul 2020 | 18:11

    Uh daj bože. Moj muž me Tera da radim taman bi imala dobar razlog da uživam i krenem da radim na sebi

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>