• 1
 ≫ 

Gugl ulazi na indijsko tržište i plasira pametne telefone od 50 dolara

 ≫ 

Telefon na čijem se razvoju uveliko radi, trebalo bi da bude sličan Androidu, ali da košta manje od 50 dolara

  • 1
mobilni telefon, aplikacije, obaveštenje Pixabay.com

Gigant iz Silicijumske doline, Gugl, prethodno je najavio da će se udružiti sa najjačom indijskom tehnološkom kompanijom "Jio Platforms", jer na tamošnjem tržištu želi da pridobije poverenje korisnika mobilnih telefona.

Ova saradnja je potencijalna pretnja za kineske kompanije, čija moć očigledno slabi, barem u Indiji. Podsetimo, ta zemlja je krajem juna zabranila upotrebu 59 kineskih mobilnih aplikacija, među kojima je i popularni TikTok, a poznato je da su Kinezi dugo bili dominantni baš u Indiji.

Gugl je istakao da će u "Jio Platforms" uložiti 4,5 milijardi dolara, a deo tog novca biće usmeren na razvoj, kako kažu, super jeftinog pametnog telefona koji bi bio prilagođen lokalnom tržištu. Taj potez ima za cilj da privuče neke od pola milijarde Indijaca, koji još uvek nemaju smartfon.

Kako piše CNN, izvršni direktor matične kompanije "Jio Reliance Industries" i najbogatiji čovek Azije, Mukeš Ambani, rekao je da "Indijci ne bi trebalo da budu lišeni benefita koje donosi digitalna revolucija". Ovako će taj "luksuz" dobiti za malo para.

Telefon na čijem se razvoju uveliko radi, trebalo bi da bude sličan Androidu, ali da košta manje od 50 dolara. Ipak, postoji mogućnost da će i ova cifra biti previsoka za jedan deo Indijaca koji živi u ruralnim sredinama, na ivici egzistencije.

Ono što je, međutim, sigurno jeste da se ove dve kompanije neće obogatiti na indijskom tržištu, piše dalje CNN. Za sada im je verovatno dovoljno da uživaju dobru reputaciju i iskoriste loše odnose koji vladaju između Indije i Kine.

Iako se još uvek ne zna mnogo o aktuelnoj saradnji, procenjuje se da bi ova dva diva mogla značajno da uzdrmaju poslovanje kineskih kompanija, čije su marke pametnih telefona do sada bile najzastupljenije u Indiji. I sada ih ima, u procentu od 75%, a veliki broj tih telefona proizvodi Xiaomi, po ceni do 100 dolara.

Video: Iran predstavio svoju prvu hotelsku kapsulu: Cena jedne kreće se i od 1.000 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>