• 0
 ≫ 

Zlato zasijalo iz sve snage: Cena po unci 1.943 dolara

 ≫ 

Nadmašen je prethodni najviši nivo, zabeležen u septembru 2011. godine

  • 0
zlato, novac, ušteđevina

Cena zlata na rekordnom nivou / Foto: Pixabay

Cena zlata vinula se danas na istorijski najviši nivo, usled pojačane tražnje uznemirenih investitora za plemenitim metalima, a zbog pogoršanja diplomatskih odnosa između Kine i SAD.

S druge strane, raspoloženje na tržištima akcija bilo je mešovito uoči objave kompanijskih izveštaja o poslovanju. Procenjuje se da će evropske akcije danas nadoknaditi deo snažnog pada, koji je zabeležen u petak, budući da je terminski indeks "EuroStoks 50" ojačao jutros za 0,2 procenta, prenosi Rojters.

Akcije na azijskim berzama imale su mešovito kretanje.

Tajvanski proizvođač poluprovodnika "TSMC" skočio je za 10 posto, ohrabrivši rast vrednosti akcija još nekih tehnoloških kompanija u regionu, što se odrazilo na porast šireg azijsko-pacifičkog indeksa MSCI (bez japanskih akija) za 0,4 procenta.

Uzlet cene akcija "TSMC"-a usledio je nakon što je američki rival "Intel" najavio moguće odustajanje od proizvodnje sopstvenih komponenti zbog znatnog kašnjenja u realizaciji plana razvoja svoje najnovije tehnologije.

Na kineskim tržištima akcija entuzijazam je splasnuo, mada je indeks najlikvidnijih akcija "CSI 300", ipak, zabeležio neznatni oporavak od 0,1 odsto, u odnosu na veliki gubitak koji je registrovao u petak. Na neujednačenom trgovanju na Vol Stritu, indeks fjučersa "S&P 500" je porastao za 0,4 odsto, dok je indeks japanske berze "Nikei" pao za 0,5 posto.

Globalne akcije su počele da posustaju krajem prošle nedelje, nakon što je Vašington naložio zatvaranje kineskog konzulata u Hjustonu. Potom je Kina uzvratila istom merom, zatvarajući američki konzulat u Čengduu.

Istovremeno, cena zlata je skočila za 1,6 posto na rekordnih 1.943 dolara po unci, nadmašivsi prethodni najviši nivo iz septembra 2011, pošto su se investitori okrenuli ulaganju u sigurnu imovinu.

USD trpi veliki pritisak

 

Rastu vrednosti žutog metala pomaže i agresivno monetarno ublažavanje širom sveta, kojem vlade pribegavaju zbog pandemije korona virusa. Nade u brz ekonomski oporavak SAD su izbledele, jer Covid-19 ne pokazuje znake usporavanja, što znači da bi najveća ekonomija sveta mogla da kapitulira ako ne bude nove finansijske podrške vlade.

Zabrinutost zbog američkih ekonomskih izgleda takođe vrši pritisak na dolar. Dolarski indeks je pao za 0,4 posto na najniži nivo u skoro dve godine. Evro je, s druge strane, ojačao za 0,4 procenta, na 1,1697 dolara, dostigavši 22-mesečni maksimum.

Cene nafte su se kretale u uskom rasponu, pri čemu su fjučersi severnomorske nafte "brent" skliznuli za 0,05 procenata na 43,32 dolara po barelu, a fjučersi američke "WTI" nafte su ostali na nepromenjenom nivou od 41,29 dolara za barel.

Video: Hrvatska nema ni grama a Srbija je krcata metalom zbog koga se i dalje vode bitke

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>