• 0

Građani moraju da plate za svu kišu koja je pala i nanela štetu Zagrebu

Ukratko, sva kišnica se tretira kao otpadna voda

  • 0
Kiša, kišobran, ljudi, vreme

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Snažno nevreme s obilnim padavinama je pogodilo našu zemlju pre nekoliko dana, ali i susednu Hrvatsku. Međutim, tamo je sada cela prestonica na nogama, jer su građani u šoku.

Zagrebački preduzetnici plaćaju sigurno najveću cenu vode u Hrvatskoj: 27 kuna (oko 400 RSD) za svaki kubni metar koji potroše, dok ni građani ne prolaze jeftino. Naime, oni plaćaju 15,28 kuna, prenosi Poslovni dnevnik.

To je zato što veliki deo padavina završi u kanalizaciji i ide na pročišćavanje, jer nema odvojenog sastava. Posebno je apsurdno to što će, kako pišu tamošnje novine, svu kišu koja je pala i nanela štetu - građani dodatno platiti.

Kako je to moguće?

 

Zbog ugovora o pročišćavanju otpadnih voda, koji jednako tretira otpadnu vodu koja ide u kanalizaciju iz, na primer, toaleta, i onu koja dolazi s neba.

Koncesionar Zagrebačke otpadne vode (ZOV), u vlasništvu RWE i WTE, naplaćuje količinu pročišćene vode. Jedan deo plaćaju građani kroz svoje račune za vodu, ali svake godine se isplati još 250 do 300 miliona kuna koncesionaru iz proračuna. Ukratko, preko poreza Zagrepčana.

To se, između ostalog, odnosi i na kišnicu koja je pala s neba i završila u kanalizacijskom sastavu. Ovaj sporni ugovor je pripremila Marina Matulović Dropulić, ali ga je potpisao Milan Bandić.

Gradnja prečišćivača je, kako piše Poslovni dnevnik, koštala više od dve milijarde kuna, a s obzirom na to koliko građani uplate svake godine, već se isplatio. Ali, moraju da plaćaju još osam godina.

Kako se dalje navodi, "ugovor je jako povoljan za koncesionara, ali loš za građane i proračun. Sva kišnica se plaća kao otpadna voda".

Video: Snažan grad pogodio i područje Višegrada

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>