• 0

Dok irski gigant gubi milione, Amazon otvara hiljadu radnih mesta u Dablinu i Korku

Niskobudžetne kompanije Rajaner (Irska) i Izidžet (Engleska) nameravaju da i dalje lete za Španiju, uprkos karantinskim merama koje važe za građane te zemlje, ako žele da uđu u Veliku Britaniju

  • 0
dablin

Foto: Pixabay

Matična zemlja avio-kompanije Rajaner, Irska, u narednom periodu "ugostiće" još 1.000 radnika giganta Amazon, pa će tako ukupan broj njegove radne snage u Irskoj iznositi 5 hiljada.

Sa druge strane, Rajaner je prinuđen da otpušta radnike i zatvara baze, a uprkos aktuelnim karantinskim merama koje uvodi Velika Britanija, ne namerava da prekine letove ka Španiji.

Istog stava je i Izidžet, još jedan u nizu niskobudžetnih avio-prevoznika, koji zarađuju samo na konto punih aviona i čestih letova.

Rajaner je danas prijavio gubitak od 185 miliona evra u prvom kvartalu kompanijske fiskalne godine, u odnosu na neto dobit od 243 miliona evra u istom periodu 2019. Prihod je pao za 95%, odnosno za skoro 2,2 milijarde evra, na samo 125 miliona evra.

Putnika gotovo da nema, promet je manji za 99 odsto.

U saopštenju kompanije, dostavljenom Tanjugu, napominje se da grupa vodi pregovore sa zaposlenima i sindikatima o skromnom smanjenju plata, da bi se izbeglo veće gašenje radnih mesta.

Nasuprot tome, gigant iz oblasti e-trgovine, Amazon, nastavlja da zapošljava, i to baš u Dablinu i Korku. Kako prenosi BBC, Amazon planira i da uloži u novi kampus na trgu "Charlemont", u centru Dablina.

Dalje je navedeno da ova američka kompanija ima veliko poverenje u irsku ekonomiju. Novi kampus se otvara 2022. godine.

Video: Štrajk u italijanskoj ispostavi Amazona: Ljuti jer ih kompanija ne štiti od korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>