• 5

Počinje gradnja Gorskog aerodroma, prvi avioni u septembru

Biće u obliku aviona sa raširenim krilima, a iza ovog projekta stoji Ministarstvo građevine, kao i dve Čačanke

 • 5
Gorski aerodrom Draža Mihajlović Pranjani

Gorski aerodrom / Foto: RINA

Čuveni Gorski aerodrom, koji su jedinice Draže Mihajlovića sagradile 1944. godine u selu Pranjani uz pomoć meštana, uskoro će biti u funkciji.

Odatle je u istorijskoj misiji Halijard spaseno više od 500 savezničkih pilota posle 75 godina. Radovi na pisti dugoj preko 650 metara i kompleksu od 17,6 hektara - kreću sutra, a sve neophodne procedure su završene.

Projekat aerodroma uradile su dve čačanske arhitektice, Tatjana Simonović i Zorica Čolović-Subotić.

Aerodrom će biti u obliku aviona sa raširenim krilima, gde će se pored piste nalaziti i muzejska postavka i dva amfiteatra, ali i veliki drvoredi za razgledanje i šetnju ovim istorijskim proplankom.

Iza svega stoji Ministarstvo građevine na čijem čelu je Zorana Mihajlović, a cela ideja potekla je od predsednika države Aleksandra Vučića, koji je prošle godine posetio Dražin aerodrom zajedno sa tadašnjim američkim ambasadorom, Kajlom Skotom.

Gorski aerodrom Draža Mihajlović Pranjani

Biće u obliku aviona sa raširenim krilima / Foto: RINA

Planirano je da se 19. septembra održi svečanost na Gorskom aerodromu, kada će posle više od sedam decenija od misije Halijard sleteti prva letelica. Na ovu planinsku vazdušnu luku, moći će da sleću mali avioni sa do pet mesta, a najavljena je i škola letenja.

Video: Vučić: Srbija zainteresovana za izgradnju aerodroma u Hercegovini

(Telegraf Biznis/Rina)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Sveznalica

  Nestomije ovde privuklo paznju,aerodrom koji su napravili Drazini cetnici,cetnici koji su spasili 500 amerikanaca,americki piloti koji su bombardovali srpske gradove I to po neliko puta,gde su izginuli samo gradjani Srbije,dok nemacki fasistickih vojnici nisu bili ni povredjeni,amerikanci gadjali samo kuce gradjana,zanimljivo da se I to pomene,da se nikada ne zaboravi

 • Zeko

  Zašto Zorana pravi, ona uopšte i nezna i nije za Dražu Mihajlovića, ili možda što nosi njegovo prezime..

 • DAr23

  Samo napred!🇷🇸Lepa vest! Popravite i puteve oko Ravne Gore,komunistička vlast je totalno zapustila i prepustila zaboravu Valjevski kraj.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke