• 5

Počinje gradnja Gorskog aerodroma, prvi avioni u septembru

Biće u obliku aviona sa raširenim krilima, a iza ovog projekta stoji Ministarstvo građevine, kao i dve Čačanke

  • 5
Gorski aerodrom  Draža Mihajlović Pranjani Gorski aerodrom / Foto: RINA

Čuveni Gorski aerodrom, koji su jedinice Draže Mihajlovića sagradile 1944. godine u selu Pranjani uz pomoć meštana, uskoro će biti u funkciji.

Odatle je u istorijskoj misiji Halijard spaseno više od 500 savezničkih pilota posle 75 godina. Radovi na pisti dugoj preko 650 metara i kompleksu od 17,6 hektara - kreću sutra, a sve neophodne procedure su završene.

Projekat aerodroma uradile su dve čačanske arhitektice, Tatjana Simonović i Zorica Čolović-Subotić.

Aerodrom će biti u obliku aviona sa raširenim krilima, gde će se pored piste nalaziti i muzejska postavka i dva amfiteatra, ali i veliki drvoredi za razgledanje i šetnju ovim istorijskim proplankom.

Iza svega stoji Ministarstvo građevine na čijem čelu je Zorana Mihajlović, a cela ideja potekla je od predsednika države Aleksandra Vučića, koji je prošle godine posetio Dražin aerodrom zajedno sa tadašnjim američkim ambasadorom, Kajlom Skotom.

Gorski aerodrom  Draža Mihajlović Pranjani Biće u obliku aviona sa raširenim krilima / Foto: RINA

Planirano je da se 19. septembra održi svečanost na Gorskom aerodromu, kada će posle više od sedam decenija od misije Halijard sleteti prva letelica. Na ovu planinsku vazdušnu luku, moći će da sleću mali avioni sa do pet mesta, a najavljena je i škola letenja.

Video: Vučić: Srbija zainteresovana za izgradnju aerodroma u Hercegovini

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    27. jul 2020 | 17:17

    KAO MLAD BIO SAM U TOM DIVNOM KRAJU GDE SU SVI BILI ZA DJENERALA DRAZU I U CETNICIMA I ONDA SAM SHVATIO ZASTO JOSKA NIKAD NIJE SMEO DA ODE U CACAK!!! NEKA SE AERODRUM ZOVE -AERODRUM ,DRAZA MIHAJLOVIC , PO SOLUNCU I ANTI KOMUNISTI I ZRTVI JOSKINE OZNE!!!

  • DAr23

    27. jul 2020 | 17:53

    Samo napred!🇷🇸Lepa vest! Popravite i puteve oko Ravne Gore,komunistička vlast je totalno zapustila i prepustila zaboravu Valjevski kraj.

  • Sveznalica

    28. jul 2020 | 06:39

    Nestomije ovde privuklo paznju,aerodrom koji su napravili Drazini cetnici,cetnici koji su spasili 500 amerikanaca,americki piloti koji su bombardovali srpske gradove I to po neliko puta,gde su izginuli samo gradjani Srbije,dok nemacki fasistickih vojnici nisu bili ni povredjeni,amerikanci gadjali samo kuce gradjana,zanimljivo da se I to pomene,da se nikada ne zaboravi

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>