• 0
 ≫ 

Poslovna klima u Nemačkoj sve bolja, u ovim sektorima optimizam najveći

 ≫ 

Sa druge strane, nedavno istraživanje je pokazalo da se Nemcima ne žuri da se vrate u kancelarije

  • 0
Nemci ne žele da se vrate u kancelarije

Nemački lideri su optimisti / Foto: Shutterstock

Raspoloženje direktora nemačkih kompanija se dodatno poboljšalo u julu, budući da je indeks poslovne klime koji izračunava Institut IFO porastao ovog meseca na 90,5 poena sa junskog nivoa od 86,3 boda.

Ovo je treći uzastopni mesec rasta tog indeksa, pri čemu su kompanije izrazile znatno veće zadovoljstvo svojom trenutnom poslovnom situacijom, kao i oprezan optimizam u pogledu narednih meseci.

Poslovno raspoloženje se ponovo popravilo u proizvodnom sektoru, s obzirom na to da procene industrijskih kompanija o trenutnoj situaciji više nisu tako loše kao prethodnih meseci.

Istovremeno, proizvođači predviđaju da će njihovo poslovanje ponovo početi da raste narednih meseci. Iskorišćenost kapaciteta im je porasla sa 70,4 odsto na 74,9 procenata, ali je i dalje znatno ispod dugorčnog proseka od 83,5 posto.

Uslužni sektor se oporavlja

 

Pružaoci usluga ne samo da su znatno zadovoljniji svojom trenutnom situacijom, već su i njihova očekivanja za naredne mesece znatno poboljšana.

Rast optimizma je nastavljen i u trgovini, pri čemu procene trgovaca o trenutnoj situaciji i očekivanja za naredne mesece - imaju strmu uzlaznu liniju. Posebno se poboljšalo poslovanje u maloprodaji.

Sličan trend beleži i građevinski sektor, u kojem su kompanije takođe zadovoljnije svojim trenutnim stanjem, a i njihova očekivanja su sada manje pesimistična, navodi se u saopštenju IFO instituta.

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>