• 0

Ratifikacija sporazuma sa EAEU moguća do kraja godine

U zemlje ove Unije moći će da se izvezu neograničene količine kozjeg i ovčjeg sira, kao i voćnih rakija

  • 0
U susret inovacijama Potencijalno interesantni proizvodi za izvoz na tržište EAEU su konzervirano voće i povrće, kompoti, sokovi / Foto-ilustracija: Shutterstock

Vlada Rusije odobrila je Nacrt saveznog zakona o ratifikaciji Sporazuma o zoni slobodne trgovine između Evroazijske ekonomske unije i njenih država članica, sa jedne strane, i Srbije sa druge strane, i prosledila ga na usvajanje Državnoj Dumi.

Sporazum će stupiti na snagu 60 dana od dana dobijanja poslednjeg pisanog obaveštenja o završenoj proceduri ratifikacije od strane EAEU, kažu za Tanjug iz PKS, i navode:

"Smatramo da je odobrenje Nacrta saveznog zakona od strane Ruske Federacije pozitivan signal da do kraja godine možemo očekivati završetak procedure u Dumi i ratifikaciju od ostale četiri članice EAEU".

Sporazum sa EAEU potpisan je 25. oktobra prošle godine u Moskvi, i potpisali su ga premijeri država članica ove unije, Ruske Federacije, Belorusije, Kazahstana, Kirgiske republike, Jermenije i Srbije.

Na vanrednom zasedanju Skupštine Srbije, 24. februara ove godine, sporazum je potvrđen.

U Komori objašnjavaju da samo prema izveštajima Blumberga postoji oko 50 predloga za partnerstvo raznih zemalja i integracija sa EAEU.

Potpisan je, na primer, sporazum o slobodnoj trgovini između EAEU i Vijetnama i Singapura, zatim, privremeni sporazum koji vodi ka kreiranju bescarinske trgovine potpisan je sa Iranom, a pregovori su u toku sa Egiptom, Izraelom, Argentinom, Jordanom i Tajlandom.

Sporazum sa EAEU sadrži u sebi integrisane važeće sporazume o slobodnoj trgovini, koje Srbija ima sa Ruskom Federacijom, Belorusijom i Kazahstanom.

Dodaju da je reč o "modernizovanom tekstu", zasnovanom na principima tržišne ekonomije i pravilima Svetske trgovinske organizacije (STO), kao i neznatno izmenjenim listama izuzetaka iz režima slobodne trgovine, uz proširenje zone slobodne trgovine na Kirgistan i Jermeniju.

Vladimir Putin pije, čaša, rakija, piće Putin pije rakiju / Photo: Profimedia

Dogovoreno je da će u zemlje EAEU moći da se izveze i 2.000 tona cigareta, približno 90.000 litara vinjaka, 400 tona polu-tvrdog i tvrdog kravljeg sira, neograničene količine kozjeg i ovčjeg sira, i neograničene količine voćnih rakija.

Sa druge strane, navode u Komori, pružiće se nove pogodnosti za neke sireve, alkoholna pića, cigarete, ali i slavine, ventile i slične uređaje za cevovode, za robu poreklom iz EAEU prilikom uvoza u Srbiju.

Sporazum sa EAEU sadrži inovirane odredbe u delu koji se odnosi na preferencijalna pravila o poreklu, od kojih je najznačajnije ukidanje uslova direktnog plaćanja i unapređene odredbe u vezi sa saradnjom nadležnih organa.

Samo među prvih deset najznačajnijih izvoznika iz Srbije u Rusiju, devet su strane investicije, a od toga osam iz Evropske unije, u najrazličitijim oblastima poslovanja: od poljoprivredno-prehrambene proizvodnje, industrije tekstila i odevnih predmeta, bele tehnike i građevinskih materijala, pa do priključnih vozila, gumarske industrije i proizvodnje lekarskih i medicinskih preparata.

Džem od malina Džemovi su naš adut za izvoz / Foto: Pixabay

Izvozom od oko milijardu dolara u 2018. i 2019. godini, Srbija je prvi izvoznik proizvoda iz regiona jugoistočne Evrope u Rusku Federaciju. U bližem okruženju, kažu iz PKS, više su izvozile samo Austrija i Mađarska.

Podaci pokazuju da spoljnotrgovinska razmena Srbije sa zemljama EAEU beleži trend rasta od 2015. godine. Prošle godine, ta razmena je dostigla 3,89 milijardi dolara, izvezeno je robe za jednu milijardu, a uvezeno za 2,82 milijarde dolara.

Neto uvoz je povećan za više od 500 miliona dolara, usled rasta uvoza energenata iz Ruske Federacije.

Potencijalno interesantni proizvodi za izvoz na tržište EAEU su konzervirano voće i povrće, džemovi, sokovi, kompoti, sadnice jestivog voća i kalema ruža, keramičke pločice, nameštaj, hrana za kućne ljubimce, a atraktivna je i saradnja u oblasti građevinarstva i IKT.

Video: Čadež o posledicama pandemije na kompanije

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>