• 0

Kako je korona ubila logo veka: Letnje OI su odložene, a genijalna ideja odlazi u zaborav

U Tokiju je uveliko trebalo da se odvija globalni sportski događaj, ali je pandemija Covid-19 tome stala na put

  • 0
Tokio 2020,  dizajner Daren Newman Foto: Instagram/daren_newman

Letnje olimpijske igre u Tokiju trebalo je da se održe ove godine, međutim, zbog pandemije Covid-19 na kraju je, ipak, odlučeno da se prebace za leto 2021. godine, kada će se održati od 23. jula do 8. avgusta.

Iako je ova odluka, u skladu sa dešavanjima širom sveta, sasvim racionalna, ne možemo da zanemarimo činjenicu da je ona ujedno i dupli udarac za obožavani logo, koji je mogao da prati Letnje OI u Japanu.

Ipak, ta čast je dodeljena drugom logotipu, a osmislio ga je umetnik Asao Tokolo. Zvanični znak pogledajte OVDE. Kako smo nedavno pisali, strah među Japancima je toliki da se mnogi čak protive održavanju Olimpijskih igara i sledeće godine.

To kreatoru logotipa koji nije izabran svakako nije značajno, jer je šansa propuštena. Međutim, društvenim mrežama se i danas širi fotografija jedinstvenog rešenja, uz poruku da fanovi ove sportske manifestacije ne mogu da prežale što će ono proći tako nezapaženo.

Još kada je logo predstavljen prošle godine, Tviter se usijao od objava, a mnogi ga smatraju remek-delom. Osmislio ga je Daren Njumen (Daren Newman), a dobio je silne pohvale na račun usklađivanja originalnog simbola sa duhom Igara i Tokija, mada je bilo i onih koji su "branili" izabrani logo.

Dizajn se, kao što možemo jasno da vidimo, savršeno poigrava sa prstenovima koji simbolišu svetske kontinente, odnosno sa godinom 2020. Pun crveni krug simboliše Japan, na čijoj zastavi se i nalazi identičan znak, a sve zbog epiteta Zemlja izlazećeg sunca, mada bojom asocira i na SAD, a evo i zašto.

Stručnjaci kažu da je ovaj logotip idealna kombinacija modernosti i jednostavnosti. U ovom slučaju plava dvojka označava Evropu, a crna dvojka - Afriku; žuti krug predstavlja Aziju, a zeleni krug Australiju, dok je Amerika kod regularnog logotipa označena kao prazan crveni krug.

Video: Pogledajte most preko reke Amur koji spaja Rusiju i Kinu

(Telegraf Biznis/B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>