• 1

Hotelske kapsule nalaze put do Zapada: Noć na aerodromu koštaće 5 evra, a više nisu tako skučene

Prvi kapsula hoteli nastali su 70-ih godina 20. veka, u Japanu

  • 1
capsule hotel kapsula, Singapur Hotelska kapsula u Singapuru / Foto: Shutterstock

Globalno tržište je u svim segmentima žedno novih trendova i atrakcija, ali onih koji imaju smisla i koriste klijentima. Godinama unazad, razna kreativna i praktična rešenja stižu s Istoka, a jedno takvo su hotelske kapsule.

Možda nisu "ugledne" i privlačne na oko, deluju skučeno, ali su funkcionalne i bezbedne, posebno u vreme epidemije, što je klijentima od presudnog značaja. Takođe, baš kao i bunkeri, mogu biti dizajnirane u više smerova, tako da zadovolje i najzahtevnije goste.

Nedavno smo pisali o tome da je korona virus inspirisao i iranske stručnjake da naprave prvu hotelsku kapsulu, koja "radi" svuda gde ima pristupa vodi i struji. Plan je da bude postavljena na aerodromima, putničkim terminalima i železničkim stanicama.

Japanci i Kinezi su već pioniri u proizvodnji i distribuciji ovih kapsula, a goste mame tako što ove zanimljive smeštaje opremaju savremeno: unutra ćete pronaći TV, internet i sve ostalo, po fer cenama. Sve zavisi od toga kojoj klasi pripada kapsula.

Na primer, ona postavljena na Haneda aerodromu (Tokio), koja spada u redove 1. klase, košta oko 56 dolara za noć, dok noćenje u kapsuli koju su Iranci predstavili iznosi 20 dolara, a cela kapsula vredi oko 5.000 USD.

Noć na aerodromu za nekoliko evra

Kako je rekao Valeri Termuti iz iranskog ministarstva teritorijalne uprave, ukupni troškovi proizvodnje  trenutno iznose između 5.000 i 7.000 dolara, ali je cilj da se oni smanje, kako bi i smeštaj bio povoljniji. To znači da ćete ubuduće na aerodromu moći da prespavate za oko 5 dolara.

capsule hotel kapsula, Japan Tokio Tokijo Tokio, Japan / Foto: Shutterstock

Ono što je važno gostima, jeste da se posteljina automatski menja, bez ulaženja u kapsulu. Po istom principu se dešava i dezinfekcija, i to za samo tri minuta. Ali, nije samo Istok napredan u tom smislu.

I jedan hotel u Ljubljani nudi opciju spavanja i boravka u kapsuli, umesto u hotelskoj sobi. Ova ponuda je aktuelna od marta 2019, a već u startu su, prema rečima menadžera, imali značajan priliv rezervacija. Za noć u kapsuli potrebno je izdvojiti oko 30 evra.

hotelska kapsula Ljubljana, Slovenija / Foto: Pixabay

Na taj način, postiže se i "win-win" kombinacija kada je reč o hotelijerima i gostima, budući da je svako na dobitku, slobodan da izabere smeštaj koji mu se slaže uz budžet. Hotelske kapsule su posebno pogodne za one koji su, dok borave negde preko, ceo dan "na nogama", odnosno dođu u hotel samo da prespavaju.

Do pre nekoliko godina, korisnici ovih kapsula bili su samo biznismeni, koji propuste let ili voz u povratku s poslovnog sastanka (putovanja) i radoznali turisti, međutim, broj zainteresovanih raste.

Sobe u takozvanim "kapsula hotelima" naslagane su jedna na drugu, pa ko pati od klaustrofobije - možda treba da isključi ovu smeštajnu opciju. Ipak, ni dizajn od pre 5 godina više nije isti kao ovaj danas. Prvobitno su bile dužine 2 metra, što je i poenta ovakvog smeštaja, ali one iz redova prve klase ipak nude više prostora.

U njima ćete moći "komotno" da odložite svoj prtljag, a ne treba zaboraviti i da su azijski modeli pravljeni u skladu sa tamošnjom populacijom, gde su muškarci generalno niski, a žene još niže i sitnije. Neke kapsule su široke svega 1 metar, ali kao što smo već pomenuli, i to se menja tako da odgovara standardima Zapada.

Uprkos skučenom prostoru i zajedničkom kupatilu, kapsule imaju svoju vernu klijentelu. U Japanu noćenje u proseku košta 20-ak dolara, što je sitnica za tamošnje cene, posebno imajući u vidu da su uglavnom smeštene oko centra glavnih gradova, pa olakšavaju kretanje turista.

Ako se vratimo na priču s početka o funkcionalnosti, treba reći i da su ove kapsule delimično nastale zbog prenaseljenosti u Aziji i njenim najprometnijim gradovima, odnosno one su rešenje za manjak stanova. Čak i ako ste sreće da nađete mali krov nad glavom - velike su šanse da ćete ga platiti papreno.

Iako tek sada sve više dobijaju na značaju, prvi ovakvi hoteli otvoreni su krajem 70-ih godina prošlog veka, u vreme kada je Japan bio važna ekonomska sila. Visoka cena nekretnina se odrazila i na cenu hotelskih soba, a moralo se naći rešenje koje će zadovoljiti potrebe "obe strane".

Verovatno ste čuli i za stambene zgrade sa "kapsula-stanovima", koje su pravljene iz istih razloga. Zašto se na Zapadu nije javila potreba za tim?

Odgovor je jednostavan: nije tolika koncentracija ljudi u gradovima (iako imamo utisak da smo prenaseljeni), dok s druge strane, zapadno stanovništvo nije naviklo da boravak u tako malom, skučenom prostoru. Ali, i to se polako menja.

Video: Iran predstavio svoju prvu hotelsku kapsulu: Cena jedne kreće se i od 1.000 evra

(Telegraf Biznis/B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza

    29. jul 2020 | 11:30

    Ja sam ovako spavao u Parizu samo jednu noc iz radoznalosti ali je bilo mnogu skuplje nego sto se ovde pominje

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>