• 0

Ogroman pad naših mobilnih operatora u romingu, rekordan rast u domaćem saobraćaju

Korišćenje svih telekomunikacionih usluga u domaćem saobraćaju u vreme vanrednog stanja je bilo znatno veće nego inače

  • 0
Mobilni telefon

Foto: Pexels/ Karolina Grabowska

Mobilni operatori u Srbiji su od aprila do juna ove godine zabeležili pad saobraćaja u romingu i do 75 odsto u odnosu na isti period prošle godine, zbog pandemije virusa korona i smanjene mogućnosti putovanja u inostranstvo, dok je domaći saobraćaj dostizao rekord.

U Telekomu Srbija kažu da je obim govornog saobraćaja u romingu od aprila do juna ove godine 40 odsto manji u odnosu na isti period 2019. godine, a da je gotovo isti procenat smanjenja potrošnje interneta u romingu.

Promet u romingu je u drugom kvartalu 2020. godine (od aprila do juna), kako za Tanjug navode u Telenoru, smanjen za oko 50 do 75 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok u VIP-u navode da je on tri puta niži u poređenju sa istim periodom 2019.

U VIP-u za Tanjug kažu i da je takav trend prometa u romingu bio primetan već početkom godine, kada je bio niži od očekivanog usled slabe skijaške sezone.

Prema podacima Telekoma Srbija, korisnici mts-a su u romingu od aprila do juna razmenili milion poruka, ostvarili približno 10 miliona minuta saobraćaja i više od 150 TB prenetih podataka.

U Telekomu Srbija navode da se u drugoj polovini marta 2020. od kada je uvedeno vanredno stanje zbog epidemije virusa korona, u odnosu na isti period prošle godine, beleži smanjenje obima klasičnog govornog saobraćaja za oko 20 odsto, SMS saobraćaja za oko 60 odsto, ali i značajno povećanje korišćenja interneta u romingu koje je iznosilo približno 50 odsto.

Korišćenje svih telekomunikacionih usluga u domaćem saobraćaju u vreme vanrednog stanja je bilo znatno veće nego inače, a kako kažu u Telekomu Srbija, u prvim danima nakon proglašenja vanrednog stanja internet i mobilna telefonija beležili su rekordan saobraćaj.

U Telenoru navode da se preko noći drastično povećao glasovni saobraćaj, a broj minuta mobilne telefonije porastao je za 50 odsto.

Podaci Telenora su pokazali da je, primera radi, u periodu vanrednog stanja, tokom ili nakon važnih objava na TV-u, saobraćaj dostizao rekordne vrednosti koje su iznosile i 50 odsto porasta u odnosu na slične skokove, kao što se dešava u novogodišnjoj noći.

U Telenoru kažu da je rastao i internet saobraćaj, što objašnjavaju video konferencijskim vezama i korišćenjem platformi sa edukativnim sadržajem.

Navode i da je korišćenje društvenih mreža poraslo za dva puta, a da je upotreba mobilnog interneta ubrzala svoj uobičajeni rast za dodatnih 25 odsto.

Video: Tajvanski dekica juri Pokemone na biciklu sa 64 telefona

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>