• 11
 ≫ 

"Otvorite granicu za Srbiju, spasite sezonu"

 ≫ 

"U ovakvoj situaciji ne sme biti prostora za donošenje politički motivisanih odluka i podizanje tenzija", rekao je Katić

  • 11
Stevan Katić, Herceg Novi

Stevan Katić / Foto: Shutterstock, Facebook/Opština Herceg Novi

Predsednik crnogorske opštine Herceg Novi, Stevan Katić, apelovao je danas na vlasti u toj zemlji da razmotre svoje odluke i pod određenim uslovima dozvole ulazak građana Srbije i Rusije, kako bi se spasila sezona.

On je rekao da bi "otvaranje granica za ove dve zemlje ublažilo krah turističke sezone u Crnoj Gori", i pozvao Vladu i Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti da odrede datume otvaranja granica za Srbe i Ruse, budući da su te dve države najznačajnija emitivna tržišta Crne Gore.

On je istovremeno pozvao crnogorsku vladu da intenzivira bilateralne odnose kako bi ove zemlje otvorile svoje granice prema Crnoj Gori i da bi bili ostvareni uslovi za obnovu međunarodnog vazdušnog saobraćaja.

- Važno je poboljšati odnose sa zemljama koje su naši najznačajniji turistički partneri, a to su pre svega Srbija, Bosna i Hercegovina i Rusija. Turisti iz tih zemalja tradicionalno ostvaruju najveći broj noćenja i crnogorska državna vlast toga mora biti svesna. U ovakvoj situaciji ne sme biti prostora za donošenje politički motivisanih odluka i podizanje tenzija - rekao je Katić.

Prema njegovim rečima, rizik od širenja virusa je realnost sa kojom se svaka država suočava prilikom donošenja odluke o otvaranju granica, a donosioci odluka su odgovorni da na taj izazov odgovore na adekvatan način - što u Crnoj Gori do sada nije bio slučaj.

Katić je pozvao državne organe da se ugledaju na praksu susedne Hrvatske, ali i drugih zemalja Evrope, koje su našle modele da u isto vreme sačuvaju letnju sezonu i bezbednost građana.

- Primera radi, turisti iz Srbije, koju su tradicionalno naši najbrojniji gosti, sada mogu da letuju u susednoj Hrvatskoj, jer u našu državu ne mogu da uđu. Oni koji su planirali dolazak u našu zemlju, sada biraju konkurentne destinacije u regionu, pa imamo situaciju da Hrvatska ostvaruje oko 50 odsto svog prošlogodišnjeg prometa, dok je Crna Gora na svega 7 odsto - zaključio je Katić.

Video: Svi na more u Sutomore

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    28. jul 2020 | 17:57

    Milo ne otvara jos malo ce te tvoji tuci motkom

  • Sun

    28. jul 2020 | 21:52

    A sad kad je stani pani, Srbija je dobra.. Neka hvala rodjo, umemo mi i u svom dvoristu da uživamo uz divnu vodu iz lavora!!!

  • Горан

    28. jul 2020 | 21:48

    Касно је пријатељу за такав апел, верујем да си добар човек и црногорски народ и моји пријатељи нису криви за дешавања већ политика која Црну Гору не води на добро. Годинама сам долазио у Игало јер сам имао и кућу на Гомили коју сам продао, са комшијама сам перфектно сарађивао, да не кажем да су ме прихватили као свог суграђанина. Волим Игало, Топлу и Херцег Нови, остају нам успомене на те дивне дане али ми на жалост више не долазимо.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>