• 1

Rekordan broj otkaza u zemlji sambe: 1,2 miliona radnika ostalo bez posla

Brazil je 2016. poslednji put bio u dubokoj recesiji, sve do pojave pandemije Covid-19

  • 1
Rio de Ženeiro

Rio de Ženeiro / Foto: Pixabay

Pored SAD, Indije i Južne Afrike, Brazil je zemlja u kojoj broj novozaraženih Covidom-19 ubrzano raste ovih dana, a ujedno i zemlja čija se ekonomija načisto srozala.

U prvoj polovini 2020. brazilska ekonomija je "tanja" za 1,2 miliona radnih mesta, pokazuju zvanični podaci, a izveštava Rojters. Ipak, sve ukazuje na to da se tržište rada oporavlja, jer u junu maltene nije bilo otpuštanja.

Kako je prenelo Ministarstvo ekonomije, u privredi je u junu ugašeno 10.984 radnih mesta, što je najmanji skor od početka pandemije. Prethodnih meseci mesečne cifre su iznosile nekoliko stotina hiljada pozicija, tako da je ovo dobar rezultat.

- Radujemo se poboljšanju ekonomske situacije i tržišta rada. Ne možemo da tvrdimo da će oporavak biti u obliku slova V, ali su ovo jasne naznake da je preporod u toku - rekao je ministar rada i penzinog osiguranja, Bruno Bjanko.

Ipak, posledice su neminovno tu. Akumulirani gubitak radnih mesta od početka godine, otprilike je duplo veći nego 2015, a čak tri puta veći nego 2016. godine, kada je Brazil poslednji put bio u dubokoj recesiji. Zvanična stopa nezaposlenosti u toj zemlji je 12,9%, što je najviši nivo u poslednje dve godine.

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>