• 5

Uputstvo: Kako da prijavite firmu za novi paket mera, za koga će minimalac biti odjednom, za koga ne

Za privrednike je novi korona minimalac i najvažnija mera, pored mogućnosti moratorijuma i odlaganja poreza

  • 5
Korona virus, berza, uticaj na svetsku ekonomiju Foto: Shutterstock

Svi privrednici koji su već koristili mere iza paketa pomoći države, i koji na njih imaju pravo, biće automatski prijavljeni na nove mere, dakle ne treba da se prijavljuju.

Dodatno, kako nam je potvrđeno u Ministarstvu finansija, na ove mere imaće pravo i privredni subjekti koji su osnovani posle 15. marta, a koji prošli put nisu imali to pravo.

Ministar finansija Siniša Mali objavio je da će na sutrašnjoj sednici Vlade biće usvojen pravni okvir koji se odnosi na drugi paket pomoći za privredu.

Kako je istakao, svi privrednici koji su već koristili mere, biće automatski prijavljeni.

Šta da radite ako se prvi put prijavljujete?

Za one koji su osnovani posle 15. marta, a koji prošli put nisu imali to pravo, potrebno je da budu osnovani najkasnije do 20.07. i da se prijave do 15.9. tako što će na poreskoj prijavi kao datum dospeća poreza i doprinosa na zarade staviti 5.01.2021. godine.

Oni će u septembru dobiti odjednom dve uplate po 60 odsto od minimalne zarade.

Ostali će dobiti korona minimalac iz dva dela, objašnjeno je. 

Ministar je naveo da je novim paketom mera obezbeđeno 60 odsto minimalne zarade za zaposlene u avgustu i septembru, a da će preduzeća dobiti i dodatnih mesec dana odlaganja plaćanja poreza i doprinosa na zarade.

 
 
 
View this post on Instagram
Na sutrašnjoj sednici Vlade biće usvojen pravni okvir koji se odnosi na drugi paket pomoći za privredu. Svi privrednici koji su već koristili mere, i koji na njih imaju pravo, biće automatski prijavljeni na nove mere, dakle ne treba da se prijavljuju. Oni će prvu uplatu dobiti do 10. avgusta, a narednu u septembru. Osim toga, na ove mere imaće pravo i privredni subjekti koji su osnovani posle 15. marta, a koji prošli put nisu imali to pravo. Potrebno je da budu osnovani najkasnije do 20.07. i da se prijave do 15.9. tako što će na poreskoj prijavi kao datum dospeća poreza i doprinosa na zarade staviti 5.01.2021. godine. Oni će u septembru dobiti odjednom dve uplate po 60% od minimalne zarade. O ovim i drugim temama upravo na @rtvpinkA post shared by Siniša Mali (@mali_sinisa) on

To je oko 66 milijardi dinara dodatne pomoći i u avgustu i septembru.

- Pomoć države se ogleda u 155 evra za svakog zaposlenog - naveo je ministar i podsetio da je prethodni paket mera koristilo 1.050.000 zaposlenih, 235.000 preduzeća.

Mali je podsetio i da će pojedinci, ali i preduzeća, imati moratorijum na plaćanje kredita još dva meseca.

Vest da je država našla način da izdvoji direktna novčana sredstva za privredu i zaposlene u vidu drugog paketa mera pomoći, obradovala je predstavnike privrede.

Za poslodavce, kako kažu za naš portal, mera minimalca je posebno važna. 

Prva najavljena mera primenjivala bi se dva meseca. Prva isplata išla bi 10. avgusta, a druga u septembru. I kao što smo naveli na početku teksta, za deo privrede, korona minimalac ići će odjednom. 

Video: Mali: Sjajne vesti, po prvi put u istoriji, Srbija najbolja u Evropi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Max

    29. jul 2020 | 11:07

    Jel to znaci da ce drzava dotirati preduzecu 18000 din a preduzece nama Jos 12000 i nama je minimalac legao odnosno socijala isplacena 30300 din.mi radnici smo svakako na gubitku.

  • Pop

    29. jul 2020 | 11:50

    Zasto ja koji sam u penziji i kome je dozvoljeno da radi iz iste nemam prava na pomoc.Penzija je moje steceno pravo i niko mi to ne poklanja vec sam to zaradio.Poreze i doprinose placam redovno pa smatram da bi trebalo da imam ista prava kao i drugi zaposleni.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>