• 1

Starbaks beleži veliki gubitak, ali mu akcije skaču. Šta je razlog tome?

Ulagači veruju da je najgore prošlo

  • 1
Starbucks, Starbaks, kompanija, logo

Foto: Tanjug/AP

Pandemija Covid-19 je negativno uticala na mnoga poslovanja, posebno iz uslužnog sektora, a nije zaobišla ni popularni lanac kafeterija Starbaks, ispred čijih lokala su redovi uvek kilometarski.

Naime, zbog karantinskih mera uvedenih u trećem mesecu 2020, kompanija je zatvorila svoje kafeterije, a to je dovelo do neto gubitka u visini od 678 miliona dolara, zaključno s junom. Prihodi su im opali za 38%, ali je Starbaks i pored značajnih trzavica prošao bolje nego što su analitičari očekivali.

Većina filijala je već otvorena, a napredan oporavak je uticao na skok akcija Starbaksa. Optimizam menadžera kompanije uliva poverenje ulagačima i podiže šanse za dobar skor na kraju 4. fiskalnog kvartala. Rukovodioci očekuju i skok prodaje u Kini i SAD, za otprilike godinu dana od početka krize.

Akcije kompanije porasle su za više od 6% u produženom trgovanju. Prihodi trenutno iznose 4,2 milijarde dolara, a ocena analitičara je bila da će pasti na oko 4 milijarde. Takođe, gigant je tokom krize izgubio 46 centi po akciji, što je značajno manje u poređenju sa prognoziranih 59 centi.

Starbaks je, uprkos pandemiji koja ne jenjava, otvorio 130 novih novih kafića širom sveta, ali planira da zatvori njih 400 do 2021. godine, jer fokus prebacuje na "mobilne kafiće", kafu za poneti tokom vožnje itd.

Video: U prestonici srpske kajsije se ne bere, martovski mraz desetkovao rod: Loša godina za voćare

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    30. jul 2020 | 12:49

    NEMA PUTOVANJA A NI TURISTA A KAFA IM JE DOBRA I DOBRO SKUPA !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>