• 2

"Uprava za pranje novca radi svoj posao. Odavno sam dokazao da nisam vlasnik 24 stana u Bugarskoj"

"Srbija radi sve što rade razvijene zemlje sveta kako bi se sprečilo pranje novca"

  • 2
Aleksadnar Vucic

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministar finansija Siniša Mali kaže da Uprava za pranje novca radi svoj posao i da je neverovatno "političko divljanje" pojedinih nevladinih organizacija i političara, nakon što je od banaka zatražen uvid u sve njihove transakcije.

Mali je  naveo da je Srbija pre par godina bila na sivoj listi FATF-e i da je tada bilo pitanje zašto je Srbija na toj listi.

- U međuvremenu protekle dve godine mnogo toga smo uradili u sprečavanju pranja novca i borbi protiv terorizma - rekao je ministar.

On je naveo da Srbija radi sve što rade razvijene zemlje sveta kako bi se sprečilo pranje novca, kako bi se kontrolisali tokove novca i sprečilo finansiranje terorizma.

Ne vidi zašto bi uvid u transakcije pojedinaca ili nevladinih organizacija bio problem, ukoliko se nešto ne krije. Podseća da se tako prate tokovi novca i u Francuskoj, Nemačkoj, Francuskoj.

Mali osvrnuo na izjavu direktorke Biznis info grupe Biljane Stepanović koja se tiče analiza koje sprovodi Uprava za sprečavanje pranja novca i njegove imovine.

- Uvažena gospođo Stepanović, odavno sam dokazao da nisam vlasnik 24 stana u Bugarskoj, ali ta istina vas ne interesuje. Nikada nisam imao problem sa proverama bilo kog nadležnog organa, jer nemam šta da krijem. Kao što vrši provere računa pojedinica koji vrše javne funkcije, privrednih subjekata, javnih preduzeća, Uprava za sprečavanje pranja novca tako proverava i neprofitne organizacije, a sve u skladu sa zakonima i međunarodnom praksom. To je njihov posao. Niko ne može da zna šta će pokazati te provere računa. Dakle, strah pokazujete prema najobičnijim proverama - rekao je Mali.

On je ponovio da već godinama sluša laži o navodnim stanovima, iako je odavno dokazao da nije njihov vlasnik.

- Koliko volite istinu, najbolje pokazujete po tome kada uporno ponavljate takve laži - zaključio je Mali.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zare

    29. jul 2020 | 20:14

    Samo napred i bez selekcije, redom. Neka prica ko sta hoće. Čim se neko buni nesto je sumnjivo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>